Tot -15 graden in ons land: wegen blijven maandag gevaarlijk glad

In de nacht van zondag op maandag zakt de temperatuur ver onder het vriespunt en dat zullen we 's ochtends geweten hebben: het kan gevaarlijk glad worden op de weg. Mobiliteitsverenigingen waarschuwen chauffeurs ook om voorzorgsmaatregelen te nemen. Veel bestuurders blijken echter niet goed voorbereid op de vrieskou.

jva

Het wordt vannacht ijskoud: er zijn weinig wolken, het blijft droog en het gaat overal vriezen. Aan zee blijft het zowat vier graden vriezen, in Hoog België kan de temperatuur zelfs dalen tot -15 graden.

Maandag blijft het droog met zonnige perioden, maar het kwik raakt nauwelijks boven het vriespunt. Door rijm- of ijsplekken, en aanvriezende mist kan het gevaarlijk glad worden op de weg. Ook de eerste helft van de week blijft het vriezen, vanaf de tweede helft stijgt de temperatuur

Voorbereid op de weg?

Afgelopen nacht en vanochtend is in Vlaanderen al 2000 ton zout gestrooid, maar dat kon niet verhinderen dat hier en daar ongevallen gebeurden. Iedereen kijkt dan ook best extra uit voor ijsvlekken. "Wij raden de mensen aan om voldoende afstand te houden en indien nodig je snelheid aan te passen", zegt Eveline Vandecaetsbeek van het Agentschap Wegen en Verkeer.

Zowel Touring als VAB zetten zich alvast schrap voor de vrieskou. Zij verwachten dubbel zoveel oproepen als op een normale maandag door de startproblemen. Veel bestuurders zijn dan ook niet echt voorbereid op de vrieskou. “Het is duidelijk dat automobilisten zichzelf, of liever, hun voertuig overschatten: 9 op de 10 beweert dat hun auto goed is voorbereid op de winter, terwijl nog niet eens de helft een check-up laat doen in de garage", aldus woordvoerder Danny Smagghe van VAB.