© Archief

Turkmenistan verbiedt roken

Roken is vanaf nu verboden in Turkmenistan. De president van het land heeft de verkoop van alle tabaksproducten verkopen en verbiedt roken in het hele land. Verkopers die het toch riskeren en betrapt worden, krijgen een boete tot 1.500 euro. Een pakje sigaretten kost ondertussen al 20 euro op de zwarte markt.

MaLu

Turkmenistan is een land in Azië dat grenst aan Kazachstan, Oezbekistan, Afghanistan, Iran en de Kaspische Zee. Voorheen was het een onderdeel van de Sovjet-Unie.

In Turkmenistan wordt de berichtgeving gecontroleerd door de overheid, het is allesbehalve een democratisch land, maar toch lekte het nieuws naar het buitenland. De president is een verwoed anti-roker. Hij laat zich geregeld fotograferen tijdens gezonde bezigheden.

Eerder deze maand ontsloeg hij het hoofd van de dienst bevolking omdat hij er niet in slaagde om de Turkmenen aan te zetten om minder te roken. In de hoofdstad van het land betalen rokers, die het toch niet kunnen laten, nu al zo'n 20 euro voor een pakje sigaretten.