© Photo News

AA Gent - Anderlecht 2-0

Dominerend AA Gent pas in slotfase zeker van zege tegen Anderlecht

Met kersvers Gouden Schoen Sven Kums die als vanouds de lakens uitdeelde, won AA Gent de topper tegen Anderlecht. Met zuinige 2-0-cijfers, maar de score had gerust hoger kunnen oplopen. Depoitre opende al na tien minuten de score maar ondanks het grote overwicht van de thuisploeg was het wachten tot de 89ste minuut eer Depoitre een tweede keer de netten deed trillen. In de stand springen de Buffalo’s zo weer over Club Brugge naar de eerste plaats, paars-wit staat derde op vijf punten.

vml

VIDEO. Bekijk de samenvatting

AA Gent

Anderlecht

Weinig verrassingen in de basiself van AA Gent. Hein Vanhaezebrouck opteerde grotendeels voor dezelfde elf die voor de winterstop verloren met 2-0 in Mechelen, enkel Thomas Foket ontbrak wegens schorsing en Rafinha was zijn vervanger. Op de bank zaten met Diedhiou, Deaux en Wikheim drie nieuwkomers.

Besnik Hasi koos voor een zeer aanvallende opstelling ondanks heel wat blessures, zo ontbraken Steven Defour en Leander Dendoncker. Door het vertrek van Gillet stond Heylen op de rechtsback, Egyptenaar Trezeguet stond voor het eerst in de basis.

Het feest na de Gouden Schoen van Sven Kums woensdag was duidelijk bescheiden gebleven want AA startte sterk en drukte de bezoekers meteen terug. Al na tien minuten stond de verdiende 1-0 op het bord: Brecht Dejaegere legde de bal panklaar voor Depoitre, die van dichtbij een fluks Gent op voorsprong duwde. De kampioen bleef daarna gewoon de wet dicteren en kwam dicht bij de 2-0 toen Milicevic op de paal trapte. Anderlecht was aanvallend nergens en kon enkel dreigen via een schot van Praet en Matias Suarez die er kort voor rust niet in slaagde de rebound op een schot van Najar van dichtbij in doel te verlengen. Dat was de enige grote doelkans van paars-wit voor rust.

In de tweede helft ging Gent gewoon door op zijn elan en versierde het meteen enkele kansjes via Neto en Depoitre. De bezoekers werden bij wijlen weggetikt. Van een “vloek van de Gouden Schoen” was bij Kums niet veel te merken, integendeel, en ondermeer Moses Simon was in zijn sas en Hasi probeerde met de inbreng van Lukebakio voor Trezeguet voor een kentering te zorgen. Meteen kreeg Okaka een grote kans maar hij geraakte van dichtbij niet voorbij Sels. Ondanks het Gentse overwicht was het verschil op het scorebord nog steeds klein en beetje bij beetje kwamen de bezoekers onder impuls van Tielemans wat opzetten: Deschacht kopte pal op Sels, die even later attent moest uitkomen. Hasi gooide Sylla en Conté nog in de strijd en Lukebakio kwam nog dicht bij de 1-1. Gent leek het zichzelf zo nog lastig te maken maar Depoitre legde de 2-0-eindcijfers vast met zijn tweede van de avond, weliswaar vanuit buitenspel maar wel goed voor zijn achtste van het seizoen.

In de stand springen de Buffalo’s weer over Club Brugge naar de eerste plaats, paars-wit staat derde op vijf punten van de leider, blauw zwart volgt op drie punten.

Opmerkelijk:

Na een terugspeelbal van Deschacht liet een iets te zelfzekere Proto de bal onder de zool glippen, hij was maar net op tijd om het leer voor zijn doellijn weer op te pikken. Bijna een gigantische blunder van de doelman, die even het hoongelach over zich heen kreeg maar er gelukkig zelf wel mee kon lachen.

Belangrijkste fases:

3’ Depoitre forceert een eerste corner en kopt de bal vervolgens net naast.

6’ Depoitre wordt goed aangespeeld centraal voor doel en haalt uit, hij kraakt zijn schot en ziet de bal voorlangs gaan.

8’ Een vrije trap wordt door Neto voor doel gekopt, Nielsen kopt van dichtbij op de vuisten van een sterke Proto.

10’ GOAL! Brecht Dejaegere zet zich knap door na een goede tackle van Kums, hij schotelt de 1-0 op een gouden dienblad aan Depoitre. Die tikt binnen!

11’ Trezeguet trapt een hoekschop in één tijd flauwtjes naar Sels, die pakt eenvoudig.

29’ Simon draait Heylen helemaal dol op links en zet laag voor. Depoitre trapt nog naast de bal maar Milicevic knalt wél tegen het leer: de bal gaat via de buitenkant van de paal buiten, Proto slaakt een zucht van opluchting.

34’ Na een foutje van Neto is Okaka woedend op ref Delferiere. De rijzige Italiaan gaat bijna neus aan neus staan met de scheidsrechter en krijgt een logische gele kaart. Ook Neto gaat op de bon, een billijke oplossing.

42’ Een schot vanuit een scherpe hoek van Najar wordt maar half weggewerkt door Sels, Suarez is te verrast en tikt van dichtbij de bal opnieuw tegen de Gentse goalie.

46’ Neto vindt niet meteen een medemaat en schiet van ver, Proto gaat makkelijk plat.

50’ Anderlecht countert na een botsing tussen Kums en Tielemans. Najar zwiept de bal in de box, Okaka heeft geen oog voor Suarez in zijn rug en gaat zelf zijn kans. Zijn schotje gaat ver naast de kooi van Sels

52’ Na een voorzet vanop rechts staat Depoitre helemaal ongedekt, de Gentse spits mist echter helemaal zijn schot.

62’ De pas ingevallen Lukebakio stuurt Matias Suarez in de zestien, de Argentijn houdt goed het overzicht en speelt Okaka aan. Die trapt van dichtbij op Sels, die zich goed breed maakte.

70’ Een vrije trap van Tielemans wordt door een duikende Deschacht op Sels gekopt. Gent moet oppassen dat het het deksel niet op de neus krijgt.

78’ Anderlecht ontsnapt het na een mindere controle van Tielemans, Simon gaat met de bal aan de haal maar knalt hoog over doel.

83’ Gent probeert rustig uit te verdedigen, maar Nielsen geeft de bal veel te makkelijk aan Dennis Praet. Die stuurt meteen Lukebakio diep, de invaller trapt de bal maar nét voorlangs.

89’ GOAL! Kara laat zich veel te makkelijk van de bal zetten in de zestien. Depoitre trapt eerst nog op Proto, maar krijgt een herkansing dankzij Simon (die offside stond). De netten trillen, het staat 2-0!

Herbeleef hier de wedstrijd fase per fase

MEER OVER jupiler-pro-league-matchverslag

MEER OVER VOETBAL