© Belga

REACTIES. Sven Nys: "Ik voel mezelf echt een sukkelaar"

In Lignières-en-Berry stond er geen maat op Mathieu van der Poel. Sven Nys moest tevreden zijn met een zevende plaats, op ruime afstand van de Nederlandse wereldkampioen. De Kannibaal van Baal was na afloop verre van tevreden over zijn cross. "Ik voel mezelf echt een sukkelaar".

vtvn

Veldrijden op Sportwereld.be

"Ik stuur verschrikkelijk slecht", stelde een gefrustreerde Nys. "Waar ik vroeger zo goed in was, van de ene naar de andere bocht in het wiel rijden, daar verlies ik nu telkens tijd. Ik voel dat al enkele weken. Ik heb de benen om mee te doen voorin, voor een derde of vierde plaats. Maar ik moet altijd gaten dichtrijden omdat ik slecht stuur, fouten maak, uit mijn pedalen schiet... Dat is gewoon heel frustrerend."

Ook op Twitter uitte Nys zijn frustratie: "Een dikke knie, geschaafde schouders gezwollen pink en gefrustreerde ziel. Ik stuur nog slechter dan in mijn kindertijd."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Van der Poel: "Eén keer fietste ik à bloc"

Mathieu van der Poel had genoeg aan één versnelling om zich van zijn tegenstanders te ontdoen en naar de zege te soleren, voor Wout van Aert en Lars van der Haar. Van der Poel miste nochtans compleet zijn start, reed in 10e positie rond op een parcours waar opschuiven niet evident was en moest lange tijd achtervolgen. Pas iets voor halfweg cross maakte hij vooraan de aansluiting.

"Ik zat wat ingesloten bij de start en moest geduld uitoefenen", zei hij na afloop. "Het is een moeilijk parcours, er reden enkele jongens voor me en ik kon mijn eigen spoor niet volgen. Een beetje frustrerend, maar ik bleef rustig. Ik zag ook dat voorin het tempo niet hoog lag en besloot om op mijn eigen tempo terug naar voren te rijden."

Amper vooraan gunde hij zichzelf weinig rust. Meteen nam de Nederlander de koppositie en op een lastig stuk versnelde hij een eerste keer. Dat volstond. Van der Haar gaf nog even de indruk hem te kunnen volgen, maar moest snel het hoofd buigen. Van Aert reed zich even vast en slaagde er niet meer in om het kloofje te dichten. "Het was wel lastig, maar eigenlijk had ik wel genoeg aan één versnelling om het verschil te maken. Eén keer fietste ik à bloc. Ik had snel een bonus van tien seconden en kon die voorsprong behouden tot aan de finish. Dit geeft vertrouwen, omdat de cross zaterdag in Zonnebeke toch zwaar was. Het is leuk om vast te stellen dat ik zo snel hersteld ben van die inspanningen en vandaag alweer win", besloot Van der Poel.

Van Aert: "Ik maakte iets te veel foutjes"Belgisch kampioen Wout van Aert werd uiteindelijk tweede: "Mathieu toonde zich vandaag de sterkste", aldus de kopman van Crelan-Vastgoedservice. "Hij verdiende de zege."

Van Aert kon leven met de tweede plaats, maar was niet helemaal tevreden over zijn eigen wedstrijd. "Mijn gevoel in koers was goed", deed hij zijn verhaal. "Maar ik maakte wel iets te veel foutjes op de technische stukken. Dat had ik beter moeten doen. Net op het moment dat Mathieu versnelde, had ik een fietswissel achter de rug en zat ik wat te ver. Ik maakte ook nog een foutje en wist snel dat ik voor de tweede plaats reed. Zijn voorsprong was niet groot, tien seconden. Ik voelde dat ik wel hetzelfde tempo kon rijden, maar niet sneller om het gaatje te dichten. Hij is de verdiende winnaar. Ik ben blij dat ik mijn voorsprong in het klassement verder uitbouw en doe een goede zaak. Ik denk dat ik die eindzege bijna zo goed als te pakken heb."Van der Haar: "Er moeten nog wat procentjes bij voor WK"Lars van der Haar werd derde. "Ik heb die topvorm nog niet te pakken", zei de Nederlander. "Gelukkig resten er me nog twee weken tot aan het WK. Er moeten nog wat procentjes bij. Aan die eindzege in de wereldbeker denk ik niet. Wout telt nu 21 punten voorsprong. Er rest alleen nog de wedstrijd in Hoogerheide. Ik denk niet dat de eindzege hem nog kan ontglippen", aldus Van der Haar.

Sanne Cant: "Vertrouwen getankt voor WK"Sanne Cant behaalde bij de vrouwen haar 15e overwinning van het seizoen. "Het zag er misschien makkelijk uit, maar het was best wel lastig", sprak de Belgische en Europese kampioene na afloop.

Slechts driekwart ronde reed Cant niet op kop in Lignières-en-Berry. Eenmaal ze het commando van Ellen Van Loy had overgenomen, gaf ze de koppositie niet meer af. "Op zo'n parcours, en zeker als je al vroeg alleen voorop rijdt, vecht je een ganse cross tegen jezelf", zei ze. "Net als de voorbije weken was Ellen Van Loy weer de taaiste klant. Ik hoopte nog dat ze wat langer bij mij zou blijven, dan hadden we er samen een mooie wedstrijd van kunnen maken. Ik vind die duels wel plezant, maar ze moest helaas al snel lossen. Eenmaal ik alleen reed, heb ik de ganse tijd op de limiet gekoerst. Ik wilde hier constant tegen de pijngrens rijden."Cant denkt immers al volop aan het WK in Heusden-Zolder. "Een zege zoals vandaag geeft wel een boost voor het vertrouwen. Er resten me nu nog twee weken waarin ik goed wil trainen. Op dat WK mik ik voluit op die eerste plaats."Dankzij haar zege verstevigt Cant haar leidersplaats in het WB-klassement, waarin ze 282 punten totaliseert. Eva Lechner volgt op de tweede plaats met 250 punten. Er volgt nog één manche in Hoogerheide. "Ik heb een mooie voorsprong, maar ik hou mijn beide voeten op de grond. Er kan nog zoveel gebeuren. Zoals vorig jaar, toen ik daar in de nadars belandde."