© Belga

Van der Poel swingt in Frankrijk en pakt derde zege op rij

Er staat momenteel geen maat op Mathieu van der Poel. De Nederlandse wereldkampioen pakte in Lignières-en-Berry zijn derde opeenvolgende overwinning, en dat ondanks een uiterst trage start. Wout Van Aert werd op ruime afstand tweede, voor Lars van der Haar. Van Aert blijft wel leider in de Wereldbeker. Sven Nys werd zevende.

vtvn

Veldrijden op Sportwereld.be

Van der Haar was als beste weg in Frankrijk. Wout van Aert hoefde zelfs niet uit het zadel te komen om ook vlot mee te gaan, terwijl van der Poel niet op de eerste rij zat en zijn start miste. De Europese kampioen twijfelde niet en legde er meteen duchtig de pees op. Van Aert moest enkele meters laten. Nog enkele fietslengten later volgden Tim Merlier, Laurens Sweeck en Sven Nys. De wereldkampioen zat ondertussen rond de vijftiende positie.

In ronde twee nam Sweeck de kop over, met van der Haar van van Aert in zijn wiel. Van der Poel maakte ondertussen wat achterstand goed. In de derde ronde kwam de Nederlander dan ook aansluiten, waardoor een grote kopgroep ontstond. Ook Tom Meeusen, Toon Aerts en Kevin Pauwels waren mee. Bij een fietswissel van van Aert trok van der Haar nog eens door, waardoor de Belgische kampioen enkele meters verloor.

Oppermachtige wereldkampioen

In de vijfde ronde vond van der Poel zijn moment gekomen. De Nederlander trok de gashendel vol open en sloeg meteen een kloofje. Van der Haar bleef lang in de buurt, terwijl van Aert de rol moest lossen door het snoeiharde tempo van de wereldkampioen. Daarachter streden Nys, Sweeck, Meeusen, Pauwels en Venturini voor de ereplaatsen. Van der Poel bouwde zijn voorsprong gestaag uit. Van der Haar en van Aert speelden kat-en-muis voor het podium en de bijhorende punten.

In de voorlaatste ronde kreeg Nys af te rekenen met materiaalpech, net als in Zonnebeke. Ook Venturini moest de rol lossen bij de achtervolgers. Van der Poel maakte er een ereronde van en soleerde na Otegem en Zonnebeke naar zijn derde opeenvolgende zege, zijn achtste van het seizoen. Hij eerde daarmee zijn "papi" Raymond Poulidor, die speciaal was afgezakt naar de cross.

Van Aert ontdeed zich van van der Haar en werd tweede. Hij doet daarmee een uitstekende zaak in de stand om de Wereldbeker. Pauwels en Meeusen maakten de top vijf vol. Nys werd uiteindelijk zevende.

De cross in Lignières-en-Berry bood de veldrijders nog een kans om zich in de kijker te rijden met het oog op het WK van eind deze maand in Heusden-Zolder. Maandag maakt bondscoach Rudy De Bie in Gent zijn WK-selectie bekend. Volgende week zondag staat de slotmanche van de wereldbeker in het Nederlandse Hoogerheide op het programma.

Herbleef de cross hier!

Uitslag:

1. Mathieu van der Poel

2. Wout van Aert

3. Lars van der Haar

4. Kevin Pauwels

5. Tom Meeusen

Eli Iserbyt heerst als vanouds bij beloften in Lignières-en-Berry

© BELGA

Eli Iserbyt heeft zondag de koude douche van het Belgisch kampioenschap veldrijden van zich afgespoeld in Frankrijk. De renner van Telenet-Fidea snelde naar de zege in de wereldbekermanche in Lignières-en-Berry en haalde het voor zijn ploegmaat Quinten Hermans en de Nederlander Joris Nieuwenhuis. Iserbyt is door zijn overwinning zeker van de WB-eindzege.

Veldrijden op Sportwereld.be

Het BK van vorige week in Lille was na twee seconden al voorbij voor Iserbyt. De renner was één van de vele slachtoffers van de massale valpartij en kwam niet meer aan de start, weg kans op een zesde driekleur op rij. Tijd dus om in Frankrijk iets recht te zetten. De West-Vlaming was goed mee in de eerste ronde met een kopgroep waar ook Daan Hoeyberghs, Quinten Hermans, Joris Nieuwenhuis, Thijs Aerts en Daan Soete deel van uitmaakten.

Hermans versnelde en nam enkele lengtes. Na hem volgde een groepje met Iserbyt, Soete en Hoeyberghs. Het trio kwam bij de Europese kampioen. Iserbyt profiteerde van een slipper van zijn ploegmaat Hermans en reed weg uit de kopgroep. Lang bleef hij evenwel niet alleen op kop, want bij een passage in het zand reed hij zich vast en kregen we opnieuw drie koplopers.

Iserbyt was tuk op de zege, plaatste een nieuwe versnelling en nam andermaal enkele lengtes. In de laatste ronde telde hij ongeveer 5 seconden bonus op Hermans. In de achtergrond keerde ook Nieuwenhuis sterk terug, Soete zag een derde plaats in rook opgaan door kettingproblemen. Iserbyt verzwakte vooraan niet en kon Hermans afhouden in de strijd om de zege.

Voor Iserbyt is het zijn negende zege van het seizoen, zijn derde wereldbekeroverwinning na de manches in Namen en in Koksijde. Hij is nu met 245 punten ook zeker van het eindklassement in de wereldbeker. Op 42 punten volgt zijn ploegmaat Quinten Hermans. De Fransman Clément Russo staat derde met 181 punten.

Geen maat op Sanne Cant in Lignières-en-Berry

© BELGA

Sanne Cant (Enertherm-BKCP) heeft zondag de zesde manche van de wereldbeker veldrijden in het Franse Lignières-en-Berry op haar naam geschreven. De Belgische en Europese kampioene demonstreerde op het snelle en technische parcours en haalde het voor Ellen Van Loy en de Italiaanse Eva Lechner.

Veldrijden op Sportwereld.be

Jolien Verschueren, zaterdag nog aan het feest in de Kasteelcross in Zonnebeke, kwam niet aan de start in Frankrijk. De schooljuf gaf er de voorkeur aan om maandag fris voor de klas te staan en de verre verplaatsing naar Frankrijk niet te maken. Wel van de partij waren 48 andere deelneemsters.

Naar goede gewoonte nam Ellen Van Loy de start voor haar rekening en driekwart van de eerste ronde bepaalde ze het tempo op en rond de hippodroom in Frankrijk. Sanne Cant reed alert en gunde Van Loy niet te veel voorsprong. Toen Cant naar het eind van de eerste ronde de koppositie overnam, versnelde ze even en moest Van Loy enkele lengtes prijs geven. Bij de eerste passage aan de finish was er een kloof van slechts drie seconden, een kloof die Van Loy niet meer zou dichten.

Cant controleerde de wedstrijd, sprokkelde een voorsprong van een kleine halve minuut bij elkaar en soleerde naar de zege, haar derde wereldbekeroverwinning na ook winst in Koksijde en Heusden-Zolder.

In de strijd om de tweede plaats kwam de Italiaanse Eva Lechner nog sterk opzetten, maar Van Loy verzwakte niet en snelde naar haar tweede podiumplaats in een wereldbekermanche dit seizoen.

Cant diept haar voorsprong in het klassement van de wereldbeker verder uit en telt nu 282 punten. Lechner staat op de tweede plaats met 250 punten en Van Loy springt naar de derde plaats met 205 punten.