© Photo News

De Buyst vijfde in omnium van Hongkong, D’hoore naar huis met gebroken ribben

Jolien D’hoore moet op de wereldbekermanche baanwielrennen in Hongkong vrede nemen met de 12e plaats in het omnium. De 25-jarige Gentse pistier kwam zaterdag ten val en brak twee ribben. Ze gaf evenwel niet op en reed nog verder. Jasper De Buyst eindigt in het omnium op de vijfde plaats.

De Buyst en D’hoore waren de enige Belgische deelnemers op de derde en laatste wereldbekermanche in Hongkong. D’hoore begon vrijdag goed met winst in de puntenkoers en een vijfde plaats in de scratch, maar zaterdag sloeg het noodlot toe. Ze viel in het eerste event van het omnium en brak twee ribben. Toch zette ze haar strijd verder, met het oog op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. In de individuele achtervolging werd ze tiende en in de afvalling derde.

Zondag stond de tweede dag geprogrammeerd van het omnium. Met een achtste plaats in de tijdrit, een 17e stek in de baanronde en een vierde plaats in de puntenkoers totaliseerde ze uiteindelijk 98 punten, goed voor de 12e plaats.

De zege ging naar de Britse Laura Trott met 188 punten, eerder won de olympische kampioene van 2012 ook de eerste wereldbekermanche in Cali. De Amerikaanse Sarah Hammer werd tweede met 170 punten en de Franse Laurie Berthon vervolledigde het podium met 166 punten. De eindzege in de wereldbeker is voor de Nederlandse Kirsten Wild.

Jasper De Buyst eindigde op de vijfde plaats in het omnium. Hij totaliseerde 141 punten. De zege ging naar de Fransman Thomas Boudat met 181 punten, zilver was voor de Deen Lasse Norman Hansen (175 ptn) en brons voor de Kazach Artyom Zakharov (172). De Brit Mark Cavendish eindigde op de vierde plaats met 147 punten.