© BELGA

Francken: “Voorstel voor asieltaks is waanzin”

Staatssecretaris Theo Francken vindt het voorstel van de Duitse minister Schäuble om een Europese brandstoftaks in te voeren om de kosten van de asielcrisis te betalen “waanzin”. Ook de Deense beslissing om de bezittingen van asielzoekers af te nemen, ziet hij niet zitten. Wel moeten asielzoekers die werken hun opvang terugbetalen. Dat zei hij zondag in De Zevende Dag (Eén), waar hij ook aankondigde dat gedetineerden zonder verblijfsvergunning bij een vervoegde vrijlating het land zullen moeten verlaten.

De staatssecretaris voor Asiel en Migratie zei veel respect te hebben voor de Duitse minister van Financiën, maar zijn idee om een brandstoftaks in te voeren om de kosten van de migratie te financieren omschreef hij als “waanzin”. “Wij zijn voor minder taksen”, klonk het kort.

Ook de praktijk om geld en juwelen af te staan in ruil voor opvang, gaat volgens Theo Francken te ver. “Ik denk ook dat dat pure afschrikking is, want in de praktijk kan dat niet werken.” Hij vindt het daarentegen wel logisch dat asielzoekers die werk vinden bijdragen voor de kosten van de opvang. “Ze dragen dan bij aan de sociale zekerheid en genieten daar dan ook de voordelen van, het lijkt me dan normaal dat ze in dat geval zelf hun opvang betalen.” Vorig jaar hebben werkende asielzoekers zo 400.000 euro aan leefloon terugbetaald.

De staatssecretaris kondigde ook aan dat er een wetswijziging komt voor een betere koppeling tussen de sociale zekerheid en Fedasil om te zien welke asielzoeker werkt en dus eigen inkomsten heeft.

Volgende maand moet ook een wet gestemd worden waardoor gedetineerden zonder verblijfsvergunning die vervroegd vrijkomen het land dienen te verlaten. Worden ze toch op Belgisch grondgebied betrapt, zullen ze hun volldige straf moeten uitzitten. Dergelijk systeem bestaat vandaag reeds in Nederland.