© Reuters

“Nieuwe pagina in de relaties tussen Iran en de wereld”

Met de uitvoering van het Iraanse nucleaire akkoord draait het land een nieuwe pagina om in de banden tussen Iran en de wereld. Dat heeft de Iraanse president Hassan Rohani zondag gezegd in een boodschap aan de natie, zo meldde het officiële nieuwsagentschap Irna zondag.

“Wij Iraniërs, wij reiken de hand aan de wereld met een signaal van vrede en door alle vijandigheden, verdenkingen en complotten achter ons te laten. Laten we een nieuwe pagina beginnen in de relaties tussen Iran en de wereld”, aldus Rohani.

Het historische akkoord dat in juli gesloten werd tussen Iran en de grote wereldmachten, is zaterdag in werking getreden, zo beoordeelde het Internationaal Atoomagentschap de Iraanse inspanningen om allerlei nucleaire capaciteiten terug te schroeven. Daardoor konden de internationale economische sancties tegen het land naar het verleden verwezen worden, wat inmiddels gebeurde.

Rohani zei nog dat het nucleaire akkoord niet tegen de belangen ingaat van enig land. “De vrienden van Iran zijn tevreden en onze tegenstanders moeten niet ongerust zijn. Iran is geen dreiging voor andere landen, maar een boodschapper van vrede, stabiliteit en veiligheid in de regio en de wereld.”

Dat de aartsvijanden Saoedi-Arabië, de soennitische tegenpool van het sjiitische Iran, en Israël die boodschap allerminst ter harte nemen, lijdt geen twijfel. Met de opheffing van allerhande embargo’s en sancties, zien ze de macht van hun regionale tegenspeler toenemen.

Israël reageerde reeds dat het niet gelooft dat Iran zijn nucleair militair programma zal laten varen. Vanuit Riyad kwam er nog geen reactie.