Internationale sancties tegen Iran worden opgeheven

Yukiya Amano, de directeur-general van het Internationaal Atoomagentschap brengt de verzamelde pers in Wenen op de hoogte van zijn beslissing over de Iraanse kerndeal. Foto: EPA

Internationale sancties tegen Iran worden opgeheven

Print

Het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) heeft zaterdagavond ingestemd met de inwerkingtreding van het historische akkoord over het nucleaire programma van Iran. Dat akkoord werd gesloten tussen Iran en zes grootmachten. Volgens het IAEA heeft Teheran zich gehouden aan zijn engagementen die nodig zijn om de internationale sancties tegen het land op te heffen.

Iran heeft de nodige voorbereidende stappen afgerond en het nucleaire programma teruggeschroefd. Dat was een vereiste om het plan, waar op 14 juli vorig jaar een akkoord over werd bereikt, in werking te laten treden.

Diplomaten van de verschillende partijen (Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, China, Rusland en de Verenigde Staten) hadden de hele dag onderhandeld met Iran in Wenen, waar het Internationaal Atoomagentschap gevestigd is.

In juli ging Iran ermee akkoord centrifuges voor de verrijking van uranium te ontmantelen, de voorraad verrijkt uranium van 12 ton af te bouwen naar enkele honderden kilogram en om beton te gieten in de plutoniumproducerende Arak-reactor. De afbouw van het civiele kernprogramma - samen met IAEA-inspecties de komende jaren - moeten verzekeren dat Iran geen kernwapens vervaardigt.

Iran heeft overigens altijd ontkend dat het aan een kernwapen werkte, maar het IAEA stelde vast dat Iraanse wetenschappers wel degelijk experimenteerden met de technologie voor nucleaire wapens. De laatste stap, het daadwerkelijk maken van een kernbom, heeft Iran evenwel nooit gezet.

Sancties meteen van de baan

Nu het IAEA groen licht gegeven heeft, ligt de weg open voor het opheffen van de verschillende embargo’s tegen het land.

De Amerikaanse president Obama heeft met een zogeheten executive order de sancties tegen Iran meteen opgeheven. Ook Federica Mogherini, Europese vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken, bevestigt dat de nucleaire deal van kracht is gegaan. De VN Veiligheidsraad heeft het rapport van het Internationaal Atoomagentschap ontvangen, en de zeven huidige VN-resoluties tegen Iran geschrapt.

Op Twitter reageet Iraans president Hassan Rouhani verheugd: ‘Ik bedank God voor deze zegen en buig voor de grootheid van het geduldige Iraanse volk. Bedankt voor deze glorieuze overwinning.’

Heropbouw van infrastructuur

Iran heeft de vierde grootste gasreserves ter wereld, en krijgt meteen terug toegang tot de 50 miljard dollar die eerder werd bevrozen. Teheran zegt het geld te zullen gebruiken voor de heropbouw van industrieën en infrastructuur.

Het rapport van het IAEA opent ook de deur voor buitenlandse investeerders die staan te springen om handel te drijven met het onaangeboorde publiek van 77 miljoen Iraniërs.

Niet iedereen is enthousiast

‘Dit is de Big Bang die Iran moet omvormen van het meest gesanctioneerde land ter wereld naar het land met het meest gereguleerde kernprogramma’, zegt Ali Vaez van de International Crisis Group in Istanbul. Saudi-Arabië en Israël hadden eerder al aangegeven tegen de nucleaire deal te zijn, omdat het opheffen van de economische sancties het Midden-Oosten verder zou ontregelen door de theocratie van Teheran meer macht te geven.

En ook in de Verenigde Staten is niet iedereen blij met de nucleaire deal. Paul Ryan, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden heeft die opheffing al sterk veroordeeld: ‘Vandaag begint de administratie van Obama met het opheffen van de economische sancties tegen het belangrijkste land ter wereld dat terrorisme ondersteunt.’ Volgens hem gaat Teheran zeer waarschijnlijk gebruik maken van zijn nieuwe financiële middelen om terrorisme te blijven financieren.

De Democraat Richard Blumenthal heeft dan weer gezegd dat Amerika Iran ineens nieuwe sancties moet opleggen voor zijn tests met ballistische raketten, die resoluties van de VN Veiligheidsraad zouden schenden.

.

Nu in het nieuws