© gva

© Juul Bouwen

1 / 2

‘Meester’ Juul Bouwen op 92-jarige leeftijd overleden

Herenthout nam zaterdagochtend in de parochiekerk Sint- Pieter en Pauwel afscheid van ‘meester’ Juul Bouwen. Hij overleed vorig weekend in het woon-zorgcentrum Boeyendaalhof.

Marc Peeters

Juul Bouwen is 92 geworden. Honderden Herenthoutenaars zullen hem herinneren als leerkracht in de gemeentelijke jongensschool. “Ik heb zelf ook nog bij Juul Bouwen in de klas gezeten”, zegt burgemeester Roger Gabriels (GBL), die toen al onder de indruk was van de imposante persoonlijkheid van Bouwen en diens luide stem. “Juul heeft zich zijn hele leven ingezet voor de gemeenschap en het verenigings­leven in Herenthout en heeft er zijn stempel op gedrukt. Hij was nog altijd actief in de vaderlandslievende organisaties.”

Bouwen was ook zeer lang correspondent voor de krant Het Volk en voor het lokale weekblad ‘t Reklaamblad. Steeds op zoek naar nieuwtjes en bijzonderheden. Vaak met het fototoestel in de hand, want foto’s maken was een van zijn passies.

Zo was Juul er ook bij toen in 1982 het vroegere gemeentehuis werd afgebroken. Een deel van zijn werk van toen is nu terug te vinden op de website van de Erfgoedbank Kempens Karakter. “Juul was een gouden man om mee samen te werken”, weet Jeroen Janssens van de erfgoedbank. “In 2009 hebben we een project gedaan rond fanfares in de Kempen en meer recent rond de herdenking van de start van de Eerste Wereldoorlog. Twee projecten die ook in de persoonlijke interessesfeer van Juul lagen en waarover hij heel wat materiaal had: foto’s, teksten en andere dingen. Hij bezat ook nog heel veel parate kennis. Het zijn dit soort mensen met wie we in de erfgoedcel graag samenwerken en van wie het een groot gemis blijft als ze wegvallen.”

Carnaval

Juul, die jarenlang op de Markt in Herenthout heeft gewoond, kende ook zijn pappenheimers. Toen de lokale carnavalsstoet weer eens met die van Aalst werd vergeleken en de vaststelling was dat Herenthout het met veel minder belangstelling moest doen, zette hij de puntjes op de i. “Je denkt toch niet dat die van He­renthout het doen voor het publiek. De pret zit in het opbouwen, het repeteren en twee zondagen in de eigen straten te mogen feesten.”

De uitvaartplechtigheid vindt vandaag, zaterdag, om 10u plaats. Zaterdagavond worden in He­renthout de cultuurprijzen uitgereikt. De gemeente plant daarbij ook een herdenkingsmoment voor Juul Bouwen.

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio