© BELGA

Charleroi - STVV 0-0

Charleroi in eigen huis niet voorbij STVV

Charleroi is voorlopig zijn plaatsje in Play-off 1 kwijt. Het kwam thuis niet verder dan een 0-0-gelijkspel tegen Sint-Truiden en moet de zesde plaats in het klassement aan Racing Genk laten. Jérémy Perbet zal zich ongetwijfeld voor het hoofd slaan. Hij zag al vroeg in de wedstrijd een elfmeter gestopt door William Dutoit, die zijn ploeg ook daarna nog een paar keer recht moest houden.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

VIDEO. Bekijk de samenvatting

Charleroi

Sint-Truiden

Racing Genk dat gisteren in extremis de drie punten thuis kon houden: het zal aangekomen zijn in Charleroi. De Limburgers stootten de Carolo’s zo uit de top zes, een Play-off 1-ticket was weer wat verder weg. Trainer Felice Mazzu wist in zijn 100ste wedstrijd in eerste klasse dan ook wat gedaan: winnen tegen Sint-Truiden. Hij kon daarvoor wel geen beroep doen op de geschorste Tainmont en de geblesseerde Marinos. Zij werden in de basis vervangen door Mata en Baby. Bij STVV mochten Rherras en Nirisarike dan weer de plaats van Ono en Erichot innemen. Zonder smaakmaker Edmilson - die de Kanaries inruilde voor Standard - lag de focus van trainer O’Loughlin vooral op “de defensieve organisatie”.

Perbet faalt

Al was daar op het veld niet meteen erg veel van te merken. Charleroi eiste wel de bal op, maar de bezoekers zetten vanaf de middenlijn collectief goed druk. Toch konden ze niet verhinderen dat na amper twaalf minuten Jérémy Perbet een uitgelezen kans kreeg om de score te openen. David Pollet had even voordien een klein zetje gekregen van Cuevas en zocht graag de zoden op, scheidsrechter Virant legde de bal op de stip. De Franse spits van Charleroi wilde maar al te graag zijn tiende van het seizoen tegen de touwen rammen, maar daar stak een landgenoot een stokje voor. William Dutoit - een van de revelaties bij STVV dit seizoen - strekte zich goed uit en ranselde de poging van Perbet uit de hoek.

Amper enkele minuten later moest de sterke doelman zich opnieuw onderscheiden. Deze keer greep Pollet zich naar de haren na een nochtans prima poging. De zebradruk ging even liggen en even over het halfuur noteerden we een eerste kanariekans. Mahlangu kon vrij aanleggen, maar zijn schuiver ging voorlangs. Vlak voor rust mocht Saglik een vrije trap het pak insturen. Die kwam uiteindelijk bij een volledig vrijstaande Perbet terecht maar die stuitte alweer op - jawel - Dutoit.

Onklopbare Dutoit

Na rust kregen we hetzelfde beeld. Charleroi nam het initiatief, STVV wachtte af en De Grote Dutoit-show ging gewoon verder. Deze keer sprong hij een prima kopbal van Dessoleil uit de hoek. Bij Charleroi werden ze stilaan gek, de bezoekers roken hun kans. Maar ook aan de overkant van het Mambourg-stadion stond een goede doelman tussen de palen: Penneteau redde met de voet op de inzet van Rherras. Even later deed die eerste zijn kunstje nog eens over.

Na een knappe actie en aflegger van Schoofs kon de Charleroi-doelman de inzet van Hendrickx met de nodige moeite toch afweren. Terwijl de vlokken uit de lucht dwarrelden, raakte ook de wedstrijd wat ondergesneeuwd. Ndongola duwde nog een prima aflegger van de ingevallen Stevance over het behekste Dutoit-doel, maar dat was het dan ook. En een poging van Bagayoko werd nog van de lijn gekeerd.

Door dit gelijkspel moet Charleroi Racing Genk laten voorgaan in de race om een Play off 1-ticket, Sint-Truiden is dankzij dit puntje nu elfde in de stand.

Opmerkelijk: Van de drie strafschoppen die Jérémy Perbet dit seizoen al trapte, kon hij er geen enkele benutten. Eerder dit seizoen miste hij ook al een elfmeter tegen Anderlecht en Zulte Waregem.

Belangrijkste fases:

13’ Voorzet vanaf links: Cuevas geeft een por in de rug van de inlopende Pollet, die gaat ostentatief neer en de bal gaat op de stip. Perbet plaatst de bal iets te zacht, Dutoit kiest de goede hoek en pakt. Knap werk van Dutoit.

17’ Saglik zet de bal voor doel, Pollet mikt in één tijd goed naar de rechterbenedenhoek, maar de reflex van Dutoit is heerlijk, hij ranselt de bal uit zijn doel, Ndongala kan nog net binnenhouden, maar ook niet meer dan dat.

41’ De vrije trap van Saglik schiet door tot bij Perbet, hij schiet de bal goed in aan de tweede paal, maar recht op het been van Dutoit die met moeite beseft dat hij de bal weer knap uit zijn doel houdt. Het zit Charleroi ook niet mee.

50’ Dessoleil kopt een vrije trap hard en goed naar de hoek, maar Dutoit strekt zich weer tot bij het leer. De doelman van STVV is voorlopig de man van de match.

56’ STVV meldt zich dan toch eens, goed snel de diepte gezocht en de bal naar rechts waar Cuevas mee is opgerukt, hij kan vrij op Penneteau af, maar die haalt het gekruist schot met de benen uit zijn doel.

78’ Daar is Charleroi nog eens. Stevance zet een mannetje in de wind en legt strak voor doel, Ndongala komt ingelopen, maar raakt de bal alleen voor Dutoit niet goed waardoor die nog over doel stuit. Grote kans.

79’ Snel naar de overkant, want daar haalt Rherras de achterlijn, legt terug en Bagayoko staat klaar om te schieten, redelijk zwak en Dessoleil kan van de lijn keren. Geen idee wie deze partij gaat winnen, kan alle kanten uit.

Meer voetbalnieuws