© BFM

Waterpeil in Liezele alweer aan het zakken

Het gevaar voor kritieke overstromingen langs onbevaarbare waterlopen is grotendeels geweken. Dat meldt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Ook op de bevaarbare waterlopen is de toestand onder controle, zegt Waterwegen en Zeekanaal (W&Z).

In Liezele (Puurs) werd in de wijk Hof Ter Bollen het alarmpeil zaterdagnacht bereikt. Maar in praktijk stonden enkel enkele weilanden onder water. "Er stond geen enkele straat onder water, er was nog heel wat marge vooraleer dat het geval had geweest. Het waterpeil is ondertussen ook alweer gezakt", zegt burgemeester Koen Van den Heuvel van Puurs.

Langs de Winge in Holsbeek en Rotselaar treden er op een aantal plaatsen niet-kritieke overstromingen op. Het alarmpeil stroomafwaarts wordt zaterdagavond nipt overschreden, maar er worden geen kritieke overstromingen verwacht, zegt de VMM.

In het bekken van de Gentse kanalen staat het waterpeil in de Ledebeek hoog, maar er worden geen kritieke overstromingen verwacht. In de andere stroomgebieden kunnen zich langs de waterlopen van eerste categorie nog niet-kritieke overstromingen voordoen.

Lokerse superpomp nog niet in werking

Wat de bevaarbare waterlopen betreft, zegt waterwegbeheerder Waterwegen & Zeekanaal zaterdagavond dat de peilen van de Moervaart en Durme in waakstand staan, maar de toestand wel stabiel is. De nieuwe superpomp in Lokeren, die afgelopen week in gebruik genomen werd en tot 7.500 liter water per minuut kan overpompen tussen Moervaart en Durme, is nog steeds niet in werking kunnen treden. ‘Dat komt door een combinatie van factoren’, zegt woordvoerster Claudia Van Vooren (W&Z). ‘Het peil op de Beneden-Durme zelf staat zeer hoog, er zijn opstoppingen en een deel moet nog worden gebaggerd.’ Wel kon sinds vrijdagavond (en dus ook zaterdag) veel water afgevoerd worden via het kanaal Gent-Terneuzen. In de nacht van zaterdag op zondag zullen allicht de drie sluizen in Terneuzen water spuien.

De waterstand op de Dender schommelt tussen pre-waakstand en waakstand, daar is nog vloedregime van kracht, waardoor schippers een waarschuwing krijgen. Op de Boven-Schelde in op andere bevaarbare waterlopen is de toestand genormaliseerd. De keersluizen in Beernem (Brugge) en Gent staan nog steeds dicht.

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio