© REUTERS

Australisch koppel ontvoerd in het noorden van Burkina Faso

Het koppel dat vrijdag ontvoerd werd in het noorden van Burkina Faso is afkomstig van Australië, en niet Oostenrijk zoals eerder gemeld werd. Dat meldde minister van Communicatie Rémi Dandjinou zaterdag. Voordien had het ministerie van Binnenlandse Veiligheid gecommuniceerd dat het om twee Oostenrijkers ging.

De ontvoering vond plaats in Baraboulé in het Burkinese deel van de Sahel, nabij Niger en Mali. Het koppel woont sinds 1972 in de stad Djibo, zo meldt een inwoner van de stad aan het Franse persbureau AFP. De stad ligt in de buurt van Baraboulé.

Een verantwoordelijke van Ansar Dine, een islamistische terreurgroep uit buurland Mali die gelieerd is aan Al-Qaida in de Islamitische Maghreb (AQIM), de Noord-Afrikaanse afdeling van terreurnetwerk al-Qaida, meldde aan het Franse persbureau AFP dat ze ontvoerd werden door jihadisten van “Het Emiraat van de Sahara”. Volgens specialisten is “l’Emirat du Sahara” de naam van een afdeling van AQIM die opereert in het noorden van Mali.

Al-Qaida zit ook achter de aanval op een luxehotel en restaurant in de Burkinese hoofdstad Ouagadougou. Minstens 26 mensen kwamen om het leven tijdens de aanval die zowat 15 uur duurde. AQIM eiste de aanslag op en schreef ze toe aan al-Mourabitoune, een aan hen gelieerde groep.

Nu in het nieuws