© Reuters

DAKAR. Fransman pakt eindzege bij de wagens, Belgen doen het goed in vrachtwagens

Stéphane Peterhansel heeft zaterdag de Dakarrally bij de wagens gewonnen. Voor de Fransman is het al zijn twaalfde eindzege in de Dakar, zijn zesde bij de wagens. Bij de motorrijders won de Australiër Toby Price voor de eerste keer, bij de vrachtwagens mocht de Nederlander Gerard de Rooy vieren. De Belgen deden het in de categorie vrachtwagens allesbehalve onaardig.

Peterhansel begon als leider aan de dertiende en laatste etappe bij de wagens, waarin hij als negende over de meet kwam in het Argentijnse Rosario. De dagzege ging naar Peterhansels landgenoot Sébastien Loeb (Peugeot), die zijn vierde ritoverwinning behaalde. In de eindstand is de tweede plaats na twee weken racen voor Al-Attiyah, in 2015 eindwinnaar. De Zuid-Afrikaan Giniel de Villiers, aan het stuur van een Toyota van het Belgische Overdrive team, vervolledigt het podium op 1u02:47. Teambaas Jean-Marc Fortin was dan ook een tevreden man. Bernhard ten Brinke en onze landgenoot Tom Colsoul wonnen de proloog, Giniel De Villiers eindigde als derde en in totaal heeft het Belgisch team drie wagens in de top tien. "En zelfs vier wagens in de top elf", glimlachte Fortin fijntjes.Nederlander viert bij vrachtwagens, Belgen pakken mee dagzege

Gerard de Rooy heeft zaterdag voor de tweede keer de Dakarrally bij de vrachtwagens op zijn naam geschreven. De Nederlandse transportondernemer was in 2012 voor het eerst succesvol in de woenstijnrally door Zuid-Amerika. De Rooy nam zaterdag in de dertiende en laatste etappe geen enkel risico en finishte als zevende. De dagzege ging naar De Rooys landgenoot Hans Stacey met zijn Belgische corijders Serge Bruynkens en Jan Van Der Vaet.In de eindstand heeft De Rooy meer dan een uur voorsprong op zijn naaste concurrenten. De Nederlander droeg zijn overwinning op aan Jurgen Damen, zijn Belgische navigator en "beschermengel" die in het voorjaar om het leven kwam bij een rally-ongeval in Qatar. De Rus Airat Mardeev (Kamaz), de winnaar van vorig jaar, moest genoegen nemen met de tweede plaats. De Argentijn Federico Villagra (Iveco) werd derde. Stacey en zijn Belgische corijders zijn terug te vinden op de vierde plaats."Het is fijn om onze Dakar op zo'n manier af te sluiten", zegt Bruynkens. "Er had meer in gezeten, maar om een cliché van hier tot Antwerpen te gebruiken: het blijft een mechanische sport en af en toe heb je een tikkeltje geluk nodig. Onze MAN was competitief, maar hier en daar is er nog ruimte voor verbetering. Laat het ons volgend jaar opnieuw proberen en voluit voor het podium gaan."

Steven Rotsaert (MAN) heeft dan weer voor de derde keer op vier deelnames de finish van de Dakar gehaald. Samen met Dirk Den Dooven en Christian Joeri eindigde Rotsaert op de twintigste plaats. "Een plaats tussen vijftien en twintig was ons doel en dat hebben we dus gehaald", is Rotsaert tevreden."Op enkele koelingsproblemen na hebben we een perfecte Dakar gereden. Het is meer dan alleen maar rijden, het is een totaalpakket van rijden en op karakter doorzetten. Volgend jaar komen we zeker terug. Daarvoor gaan we een jaar aan onze vrachtwagen werken." .

Australiër Price is de snelste op de motor

Bij de motoren was het voor Price meteen raak bij zijn tweede deelname aan de Dakar. Hij is de eerste Australiër op de erelijst. Voor de Oostenrijkse constructeur KTM is het de 15e opeenvolgende eindzege.Price, derde in 2015, haalde het voor de Slovaak Stefan Svitko (KTM), tweede op 39:41, en de Chileen Pablo Quintanilla (Husqvarna), derde op 48:48.

Meer sportnieuws