© BELGA

Groen kiest voor de ‘doeners’ in plaats van de ‘roepers aan de zijlijn’

‘Je kunt geen positief beleid uitbouwen vanuit negativiteit en kil cynisme’. Die boodschap gaf Groen-voorzitster Meyrem Almaci zaterdag mee tijdens de nieuwjaarsreceptie van haar partij. Ze brak een lans voor een ander beleid, waarbij ze de ‘doeners’ in de aandacht plaatste. ‘De doeners die elke dag aan een betere samenleving bouwen, tegen alle roepers in’.

Hoewel er nu en dan kritiek op het gevoerde beleid in haar toespraak doorsijpelde, repte Almaci met geen woord over de andere partijen. Wel zette ze in Thurn & Taxis in Brussel vier ‘doeners’ in de schijnwerpers, die actief zijn rond vluchtelingen, starters, duurzaam ondernemen en mobiliteit. ‘Mensen die de kar trekken en creatieve oplossingen bedenken. Mensen die de handen uit de mouwen steken’, aldus Almaci.

De groenen presenteren zichzelf al langer als een partij die op verschillende domeinen alternatieve voorstellen naar voren schuift. Voor haar militanten besteedde Almaci veel aandacht aan het economisch verhaal van Groen, waarbij de kmo’s een centrale plaats kregen. Almaci lanceerde een voorstel om starters gedurende drie jaar te laten rekenen op een gunstbehandeling. In plaats van de ‘ingewikkelde sociale en fiscale bijdragen, zou de ondernemer één bevrijdende heffing betalen. Dat moet zorgen voor voorspelbaarheid en rechtszekerheid en meteen een hele papierwinkel uitsparen’.

35 multinationals vs. vele duizenden kmo’s

Almaci kwam op hetzelfde thema terug toen ze de uitspraak van de Europese Commissie over deexcess profit ruling ter sprake bracht. Europa oordeelde dat ons land zowat 700 miljoen euro moet terugvorderen van 35 multinationals. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt sluit een beroep echter niet uit en verwijst daarvoor onder meer naar de negatieve impact van een terugvordering op ons investeringsklimaat.

‘Voor alle duidelijkheid: het gaat om het investeringsklimaat van die 35 multinationals’, hekelde Almaci. ‘Over het investeringsklimaat van de vele duizenden kmo’s die hier jobs creëren, horen we hen veel minder. Laat staan over investeringen in een duurzame economie’. Voor Almaci zijn het kmo’s, eenmanszaken en ambachtslui die een voorkeursbehandeling moeten krijgen, ‘niet de multinationals die hun belastingen ontlopen of de boel belazeren’.

Nu in het nieuws