© Belga

Van der Poel demonstreert in Zonnebeke, Nys kent alweer pech

Mathieu Van der Poel heeft op indrukwekkende wijze de Kasteelcross in Zonnebeke gewonnen. De wereldkampioen ging er al in de tweede ronde alleen vandoor en kwam solo over de meet. Rob Peeters werd tweede, Diether Sweeck vervolledigde het podium. Sven Nys kende een minder fijne namiddag. Hij kreeg materiaalpech en zag zo een podiumplaats aan zijn neus voorbijgaan en werd uiteindelijk zevende.

Veldrijden op Sportwereld.be

De Kasteelcross in Zonnebeke: geen klassementscross, maar ondanks de afwezigheid van kersvers Belgisch kampioen Wout Van Aert wel een aardig deelnemersveld. Opvallendste namen waren ongetwijfeld Sven Nys, wereldkampioen Mathieu van der Poel en Klaas Vantornout, maar het was Diether Sweeck die meteen een hoofdrol opeiste. Al in de eerste ronde kon de renner van ERA-Murprotec-team een bescheiden gaatje slaan, maar de vreugde was wel van erg korte duur. Van der Poel kwam hem al snel gezelschap houden.

Onemanshow

Maar ook dat bleek van erg korte duur te zijn. Amper een ronde later liet de Nederlander Diether Sweeck alleen achter, de grote Van der Poel-show kon beginnen. En het werd een voorstelling om duimen en vingers bij af te likken. In de achtergrond konden Sven Nys, Klaas Vantornout en de opgeraapte Sweeck dan wel hun krachten bundelen, maar ook zij konden niet voorkomen dat de man van BKCP-Corendon steeds verder weg reed. Op de vettige omloop kon Van der Poel zich nu en dan zelfs eens een technisch foutje veroorloven. Er werd nog voor halfkoers enkel voor de ereplaatsen gekoerst.

Pech voor Nys

En een ereplaats, dat zag Sven Nys best wel zitten. Alleen beslisten de wielergoden daar anders over. Toen de veteraan vol wilde aangaan en Vantornout en Sweeck leken te passen, kreeg hij af te rekenen met materiaalpech. Hij moest moedeloos toekijken hoe een pak renners hem voorbijreed maar leek zich - eenmaal de materiaalzone gepasseerd - te herpakken. Een heuse inhaalrace kon beginnen, maar het kalf was bij voorbaat al verdronken. Klaas Vantornout hield als eerste achtervolger lang stand, maar werd in het slot nog opgejaagd door Rob Peeters en Jan Denuwelaere. Met succes: Vantornout moest lossen en de twee renners van Crelan-Vastgoedservice mochten onder hen de ereplaatsen verdelen. Of althans, zo leek het toch. Uit de achtergrond kwam plots Diether Sweeck weer opzetten.

Dat Rob Peeters tweede en Diether Sweeck na een spannende strijd derde werd, raakte de koude regenboogkleren van Van der Poel niet. En of de Nederlander dus klaar is voor de strijd morgen in de wereldbekermanche in het Franse Lignières-En-Berry.

Meer sportnieuws