Kauw blijft meest getelde vogel op Vlaamse speelplaatsen

Foto: Photo News

Kauw blijft meest getelde vogel op Vlaamse speelplaatsen

Print

De kauw, een kraaiachtige, is voor het derde jaar op rij de meest getelde vogels op de Vlaamse speelplaatsen. Zwarte kraai en houtduif vervolledigen de top drie, zo blijkt uit een telling in 253 Vlaamse scholen afgelopen week, meldt Natuurpunt.

Nooit eerder namen zoveel scholen deel aan de vogeltelling voor scholen. Minstens 4.408 leerlingen telden meer dan 8.600 vogels op hun speelplaatsen.

Voor het derde jaar op rij is de kauw de meeste getelde speelplaatsvogel. ‘De speelplaats blijkt vooral interessant voor grotere vogels als de merel, houtduif, zwarte kraai en de kauw’, zegt Gerald Driessens, vogelexpert van Natuurpunt. Toch bleken ook kleinere, typische tuinvogelsoorten zoals pimpel- en koolmees, roodborst en huismus in ongeveer de helft van de scholen voor te komen.

Ook bijzondere verschijningen als grote bonte specht, zwarte mees en staartmees werden geregeld opgemerkt, op ongeveer 5 procent van de speelplaatsen. Hier en daar lieten ook puttertjes, boomkruipers en goudhaantjes zich zien, zegt Natuurpunt.

‘Vooral scholen die over een langere periode en met grote regelmaat voederden, kregen hogere aantallen en meer soorten over de vloer’, zegt Gerald Driessens. ‘Vogels hebben altijd een gewenningsfase nodig vooraleer ze een nieuwe voederplaats vertrouwen. Zeker op plekken waar veel mensen komen, zoals op de speelplaats.’

Nog het hele weekend zal er geteld worden in de tuinen tijdens Het Grote Vogelweekend van Natuurpunt. Deelnemers aan de telcampagne kunnen hun gegevens ingeven via vogelweekend.be . De resultaten van het vogeltelweekend worden maandagmiddag verwacht.

Externe links
Nu in het nieuws