© EPA

Jordaanse koningin beantwoordt Charlie Hebdo met eigen cartoon over Aylan

De Jordaanse koningin Rania heeft een antwoord klaar op de cartoon van het weekblad Charlie Hebdo over de verdronken kleuter Aylan. Die cartoon, waarin de jongen als billenknijper afgebeeld werd, veroorzaakt heel wat ophef.

lej

Een cartoon van het satirische weekblad Charlie Hebdo veroorzaakte deze week flink wat ophef. De cartoon laat de verdronken kleuter Aylan zien als billenknijper met als tekst “wat zou Aylan geworden zijn als hij opgegroeid zou zijn?”.

De Jordaanse koningin Rania heeft nu haar antwoord klaar. Ze verspreidde op haar twitter en facebookaccounts een cartoon van de Jordaanse cartoonist Osama Hajjaj. Daarop is Aylan te zien als jongen, scholier en arts. Boven de tekening staat dezelfde vraag als bij Charlie Hebdo: “wat zou Aylan geworden zijn als hij opgegroeid zou zijn?”.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ongeloof en woede over “walgelijke” nieuwe cartoon Charlie Hebdo

© AFP

Het driejarige jongetje Aylan Kurdi veroorzaakte vorig jaar een golf van medeleven toen een foto van zijn levensloze lichaampje de wereld rond ging. Het inspireerde het satirische blad Charlie Hebdo echter voor een iets minder emotionele cartoon.

In zijn laatste uitgave toont cartoonist Laurent Sourisseau wat er van Aylan geworden zou zijn, moest hij de tocht met mensensmokkelaars overleefd hebben. “Migranten. Wat zou er geworden zijn van Aylan als hij groot zou zijn? Billenknijper in Duitsland”, leest het bijschrift. De cartoonist verwijst daarmee naar de recente aanrandingszaak in Keulen, die gepleegd zouden zijn door asielzoekers.

Grappig vinden sommigen, maar de meerderheid reageert toch geshockt. “Ik kan me geen moment voor de geest halen dat een publicatie me zo woest maakte als deze van Charlie Hebdo”, reageert eentje op Twitter. Anderen vinden hem dan weer “extreem racistisch”. “Ik besef dat ik wellicht niets van de verheven Franse humor begrijp, maar daar ben ik ook blij om als ik deze cartoon zie”, besluit een andere Twittergebruiker.

Bekijk de bewuste cartoon hier.