Francken opgetogen over veroordeling voor verhinderen uitwijzing

Foto: BELGA

Francken opgetogen over veroordeling voor verhinderen uitwijzing

Print

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is verheugd met de veroordeling van een passagier die het terugsturen van een migrant zonder papieren verhinderde. Volgens de N-VA’er zet deze uitspraak de toon voor vier gelijkaardige dossiers die nog hangende zijn.

Twee van die dossiers lopen tegen politici, PS-burgemeester van Sint-Joost-ten-Node Emir Kir en oud-staatssecretaris voor DéFi Gisèle Malamba.

Woensdag werd een Franse vrouw veroordeeld tot 5.400 euro boete omdat ze in december 2014 was tussengekomen om de uitwijziing van een Algerijn te voorkomen, schrijft Het Laatste Nieuws zaterdag. Als de vrouw de boete niet betaalt, riskeert ze drie maanden cel.

‘Deze rechter geeft hiermee een duidelijk signaal dat dergelijk delicaat politiewerk verhinderen, niet langer getolereerd wordt’, aldus Francken in zijn Facebookbericht.

Goed nieuws! Afgelopen woensdag werd voor de eerste keer ooit een passagier veroordeeld voor het actief verhinderen van...

Posted by Theo Francken on Saturday, 16 January 2016

Onschendbaarheid

In mei vorig jaar kwam Kir tussenbeide bij de repatriëring van een Nigeriaanse vrouw. Het is nog niet bekend wanneer in die zaak een uitspraak komt. De Commissie Vervolgingen moet eerst nog de vraag krijgen om de parlementaire onschendbaarherid van Kir op te heffen.

Volgens Francken was het een tijd ‘in bepaalde milieus’ echt ‘bon ton’ om repatriëringen te verhinderen. Hij verwijst ook naar parlementsleden Fatiha Saïdi (PS) en Zakia Khattabi (Ecolo). ‘Electoraal scoren bij de linkse, allochtone, Brusselse achterban? Maak stennis op het vliegtuig als er een repatriëring bezig is en succes verzekerd!’, meent Francken.

.

Nu in het nieuws