Vergeet wortels! Groene bladgroenten bevorderen zicht

Foto: *

Food

Vergeet wortels! Groene bladgroenten bevorderen zicht

Print
"Je moet veel worteltjes eten om goed te kunnen zien." Iedereen kent dit fabeltje dat door ouders gebruikt wordt om hun kinderen meer wortels te laten eten. Recent onderzoek heeft echter uitgewezen dat groene bladgroenten veel beter zijn voor een goed zicht dan wortels, omdat ze rijk zijn aan nitraten die het risico op glaucoom met maar liefst 30% verlagen.

Het eten van groene bladgroenten, zoals boerenkool, sla en spinazie, verlaagt de kans op glaucoom of groene staar met maar liefst 30% dankzij hun hoge concentratie aan nitraten. Dat heeft een grootschaals onderzoek van Brigham & Women’s Hospital en de Harvard Medical School aangetoond. Glaucoom is dé hoofdoorzaak voor blindheid bij zestigplussers in de Verenigde Staten.

Het onderzoeksteam richtte zich voor hun studie specifiek op een mogelijk verband tussen de inname van nitraten via de voeding en glaucoom. Ze analyseerden het voedingspatroon van bijne 64.000 vrouwen en 41.000 mannen tussen 1984 en 2012. Alle proefpersonen waren ouder dan veertig en niemand had toen al last van glaucoom.

 

NIET TE MISSEN