Gebroken ribben houden Jolien D’hoore niet van de baan

archiefbeeld Foto: BELGA

Gebroken ribben houden Jolien D’hoore niet van de baan

Print
Twee gebroken ribben houden Jolien D'hoore niet van de baan in Hongkong. De 25-jarige Gentse kwam zaterdag ten val in de scratch, het eerste onderdeel van het omnium. Ze ging even in het ziekenhuis langs en zette daarna de strijd gewoon voort. Ze staat tiende na de eerste dag.

D'hoore richt het vizier sinds een paar weken volop op de Olympische Spelen in Rio. In december nam ze, na een rustperiode door een lang wegseizoen, deel aan de wereldbeker in het Nieuw-Zeelandse Cambridge. Ze werd er meteen derde. Het goud ging toen naar de Canadese Allison Beveridge en zilver was voor de Australische Annette Edmondson.

In Hongkong vindt dit weekend de derde en laatste wereldbekermanche plaats. D'hoore verdedigt er samen met Jasper De Buyst de Belgische kleuren, maar in het eerste onderdeel van de dag, de scratch, liep het mis. D'hoore kwam ten val in de laatste ronde, werd als laatste geklasseerd en liep daarna langs in het ziekenhuis. Naast schaafwonden, liep ze ook twee gebroken ribben op. Toch haastte ze zich terug naar de piste en zette ze haar strijd voort. In de individuele achtervolging werd ze tiende, in de afvalling snelde ze naar de derde plaats. Het levert haar voorlopig een tiende plaats op in het klassement.

D'hoore zal ook zondag gewoon koersen. "Ik stop niet omdat ik gewoon de nodige punten wil halen voor Rio", zegt ze. "Zo sta ik op het WK (in Londen begin maart) zonder stress als ik na dit weekend al voldoende punten heb gesprokkeld. Ik kan wel niet honderd procent voluit gaan. Mijn benen willen wel, maar als ik diep moet ademhalen doen mijn ribben pijn, al kan je tijdens de koers de pijn wel wat verbijten door de adrenaline."

Laura Trott leidt in het omnium met 110 punten, de Amerikaanse Sarah Hammer volgt op een tweede plaats met 108 punten en de Wit-Russische Tatsiana Sharakova is derde met 92 punten.

Jasper De Buyst staat momenteel vijfde in het klassement met 84 punten, twee minder dan Mark Cavendish die in Hongkong eveneens op zoek is naar de nodige olympische kwalificatiepunten. De Kazach Artyom Zakharov staat aan de leiding met 112 punten, de Fransman Boudat is tweede met 108 punten en de Nieuw-Zeelander Aaron Gate telt er 92 op de derde plaats.

Meer sportnieuws