© Shutterstock

Suiker veroorzaakt meer dodelijke hartziekten dan verzadigde vetten

Suiker oefent een grotere belasting uit op de kransslagaders van het hart dan verzadigde vetten. Althans dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek dat in het vakblad Progress in Cardiovascular Diseases is gepubliceerd. Hieruit valt te besluiten dat niet de consumptie van verzadigde vetten, maar die van suiker tot meer dodelijke hartproblemen leidt.

VVA

Jarenlang werden verzadigde vetten, die vooral in dierlijke producten terug te vinden zijn, als de grootste boosdoeners voor hartproblemen en hartziektes aangewezen. Een recente studie van de onderzoekers James DiNicolantonio, James O'Keefe en Sean Lucan weerlegt deze stelling echter en identificeert suiker als de hoofdoorzaak voor dodelijke hartziekten.

Suiker zou namelijk, nog meer dan verzadigde vetten, de kransslagaders van het hart belasten en aldus hartafwijkingen veroorzaken. Daarom pleit onderzoeker James DiNicolantonio voor een wijziging van de voedingsrichtlijnen om de consumptie van suikers aan banden te helpen leggen.

Vooral de comsumptie van de zogenaamde geraffineerde toegevoegde suikers zoals witte tafelsuiker, rietsuiker, basterdsuiker, fructose ... die vandaag de dag aan heel wat voedingsproducten worden toegevoegd, blijken nefast voor de gezondheid van het hart.

NIET TE MISSEN