Sint-Rombouts torenhoog succes: 200.000 bezoekers

De stad wil de Sint-Romboutstoren ook tijdens evenementen meer openstellen. Foto: Archief Patrick Hattori

Sint-Rombouts torenhoog succes: 200.000 bezoekers

Print
Mechelen - Sinds de openstelling van de Sint-Romboutstoren voor het publiek in 2009 hebben bijna 200.000 mensen hem beklommen. “Een fantastisch aantal”, zegt schepen van Toerisme Björn Siffer (Groen). En de VVV wil Mechelens trots nog meer promoten.

De bouw van de skywalk, een panoramisch platform bovenop de toren, was een goede zaak voor het toerisme in de Dijlestad. Dat blijkt uit cijfers die deze krant heeft opgevraagd. Het meest succesvol tot nog toe was het openingsjaar 2009 met 33.805 bezoekers. Maar 2015 komt met 33.728 bezoekers opnieuw in de buurt, na de 23.283 in 2014 en stijging met 45 procent. 

Het voorbije jaar was ook het eerste dat de VVV Mechelen de uitbating in handen heeft gekregen. “Wij hebben nog meer ingezet op beleving. Het gaat niet zomaar om een bezoek aan de toren”, stelt Siffer. Zo werden de zes torenkamers aangekleed met infosokkels, die u aan de hand van tekst, filmpjes en audiofragmenten meer leren over de toren. Er kwam een nieuwe bezoekersgids in vijf talen die ook gericht is op kinderen, met als extra interessante tarieven voor gezinnen.

De top vijf van nationaliteiten die de Sint-Romboutstoren beklimmen bestaat uit landgenoten, Nederlanders, Spanjaarden, Duitsers en Britten, maar het monument weet ook Amerikanen, Russen, Australiërs en Brazilianen te bekoren. In totaal hebben al 197.537 mensen de toren bezocht sinds de openstelling in 2009, of gemiddeld ruim 28.000 per jaar. Dat zijn er gemiddeld zo'n tachtig per dag.

Twee euro per leerling

En ook dit jaar zet Mechelen opnieuw in op de promotie van de torenbezoeken. Eerste zichtbaar project is de vernieuwde onthaalbalie die vanaf februari in gebruik wordt genomen, een samenwerking met de kerkfabriek. Voorts wil de stad nog meer scholen aanmoedigen om de toren eens te beklimmen. Mechelse scholen betalen slechts twee euro per leerling.

Tegelijk wil de VVV meer inspelen op evenementen. “Zoals met Maanrock, waarbij je op een heel unieke manier dan het leven in de stad kan ervaren. In december organiseerden we naar aanleiding van de avondshows van Circus Ronaldo drie nocturnes, en die waren goed voor 229 bezoekers. Het is een formule die veel potentieel heeft", vertelt schepen Siffer.  

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio