© Dirk Kerstens

Bart De Wever in vijf vragen over zijn burgemeesterschap

We zijn een nieuw jaar begonnen én uw gemeente – of districtsbestuur is halverwege zijn bestuursperiode (2013-2018). Tijd dus om samen met uw burgemeester eens terug – en vooruit te blikken. De voorbije week kon u lezen hoe uw (districts)burgemeester antwoordde op onze vijf vragen. Om af te sluiten legden we de vijf vragen ook voor aan Antwerps burgemeester Bart De Wever.

PVDP

Welke dag uit 2015 in uw stad zal u eeuwig bijblijven?

Zaterdag 14 november zal ik niet snel vergeten. De dag na de verschrikkelijke aanslagen in Parijs moesten we duizenden kinderen een zorgeloze intrede van Sinterklaas laten beleven. Dat waren stressvolle uren. Het werd uiteindelijk een dag met gemengde emoties. De genietende blikken op de kindergezichtjes toonden wat écht belangrijk is in het leven.

Op welke dag in 2016 moeten we zeker naar Antwerpen komen?

Antwerpen bruist van de evenementen. Er zijn de vaste waarden zoals de 10 Miles, de Sinksenfoor, Summerfestival, Zomer in Antwerpen, Bollekesfeest, Winter in Antwerpen… En dan vergeet ik er nog heel wat. Als ik dan toch één evenement moet kiezen: onze stad ontvangt deze zomer vanaf donderdag 7 juli tot zondag 10 juli de Tall Ships Race. Een aanrader voor elke Antwerpenaar, want er zijn tientallen prachtige zeilschepen te bewonderen en te bezoeken. Om dan uiteraard mooi af te sluiten met de 11-juli viering op de Grote Markt!

Welke persoon in uw stad verdient een dikke pluim?

Vorig jaar kon ik verschillende keren Theo Vaes ontmoeten. Hij is de bezieler van ArmenTeKort, een organisatie die de kansarmoede in Antwerpen aanpakt. Theo is een enorm gedreven man die kansarmen in onze stad wil helpen om hun leven in handen te nemen. De filosofie daarachter is die van empowerment. Kansarmen worden daarbij ondersteund door een buddy. Het zijn projecten als deze die het verschil kunnen maken, en de stad werkt dan ook graag mee aan dat initiatief. Theo Vaes verdient niet gewoon een bloemetje, maar een hele bos bloemen.

Stel, u krijgt extra geld om één project te realiseren in Antwerpen, welk project zou dat dan zijn?

Er is zoveel om aan te pakken, maar soms moet je wel moeilijke keuzes maken. Een goed voorbeeld daarvan is het lichtplan voor onze historische binnenstad. In het meerjarenplan van onze investeringen wilden we de verlichting op en rond de Grote Markt in een nieuw jasje steken. Dat is ondertussen gerealiseerd en de LED-verlichting is niet alleen energiezuinig maar ook zeer mooi om naar te kijken. De binnenstad straalt. Ik vond het dan ook bijzonder jammer dat er eerst geen budget meer was om ook de verlichting van de Kathedraal te vernieuwen. Het doet nog altijd elke avond pijn om een van de belangrijkste symbolen van Antwerpen in dat vaalgele licht te zien. Gelukkig is er ondertussen toch budget gevonden en zullen we in 2018 op het knopje kunnen duwen om de Kathedraal in de LED-verlichting prachtig te zien oplichten. Dat gaat ongetwijfeld voor alle Antwerpenaars een ontroerend moment worden!

Waar kijkt u, in uw persoonlijke leven, naar uit in 2016?

Op zondag 17 april loop ik mee de 10 Miles. 16 kilometer uitlopen: dat is toch elke keer een overwinning op jezelf. Gelukkig zijn er duizenden Antwerpenaars die meelopen. Het helpt ook om een goed doel voor ogen te houden. Dat is ondertussen een echte traditie geworden. Dit jaar loop ik samen met N-VA om geld in te zamelen voor de Fondatie Terninck die zich al sinds 1697 inzet voor volwassenen met een verstandelijke of fysieke beperking.

Lees het rapport van het stadsbestuur van Bart De Wever door onze redactie, zaterdag in Gazet van Antwerpen

Lees ook het tussentijds rapport van alle gemeenten uit uw regio in Gazet van Antwerpen

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio