© REUTERS

© AFP

© AFP

© REUTERS

© REUTERS

© EPA

© AFP

1/7

29 doden bij terroristische aanslag op luxehotel in Burkina Faso

De dodentol van de terreuraanval op een hotel en een restaurant in de Burkinese hoofdstad Ouagadougou is opgetrokken tot 29 slachtoffers. Er is ook sprake van een dertigtal gewonden, zo meldt het ministerie van Binnenlandse Veiligheid zaterdag in een nieuwe balans.

De terroristen hadden het gemunt op een hotel dat vaak aangedaan wordt door buitenlanders. De drie daders werden inmiddels geïdentificeerd. Volgens getuigen waren de drie mannelijke jihadi's zeer jong, aldus minister Simon Compaoré.

De aanslag werd opgeëist door Al-Qaida in de Islamitische Maghreb (AQIM), de Noord-Afrikaanse tak van het terreurnetwerk al-Qaida.

Vier aanvallers gedood

De aanval was gericht tegen het luxehotel Splendid Hotel en de ertegenover gelegen cafetaria Cappuccino. Deze plekken zijn gelegen in het centrum van de stad en zijn populair bij expats en toeristen. Zaterdagochtend bestormde Burkinese veiligheidstroepen in samenwerking met een dertigkoppig Frans eliteteam het hotel en werden drie van de vier aanvallers gedood. De laatste verschanste zich in het nabijgelegen Yibis Hotel en zou kort daarop eveneens uitgeschakeld zijn door de veiligheidstroepen.

Lange tijd bleef de situatie in en rond het hotel onduidelijk. Er was sprake van een gijzeling en mogelijk slachtoffers. Tot rond 3 uur Belgische tijd de veiligheidstroepen, bijgestaan door Franse en Amerikaanse troepen die in het land aanwezig zijn, tot actie overgingen. Ze bestormden het hotel en slaagden er in eerste instantie in om 63 mensen te bevrijden uit het hotel. Dertig van de bevrijde gijzelaars waren ongedeerd, 33 anderen werden met verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis.

Rond 9.30 uur meldde het ministerie van Binnenlandse zaken van Burkina Faso dat de bestorming achter de rug is. 126 gijzelaars zijn bevrijd, drie aanvallers gedood, zegt de Burkinese minister Simon Compaoré. Volgens Compaoré zouden de aanvallers een arabier en twee zwarten zijn. Een vierde aanvaller zou gedood zijn in het naburige hotel Yibi. Daar zou hij zich na de inval in hotel Splendid verschanst hebben.

"Geen Belgische slachtoffers"

De woordvoerder van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken meldt zaterdag dat twee personen met de Franse nationaliteit bij de aanslag zijn omgekomen. Een derde Franse persoon raakte gewond, zo meldt het 'quai d'Orsay' nog in een persbericht. Buitenlandse Zaken in Parijs spreekt van 27 doden en ongeveer 150 gewonden.

Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken beschikt voorlopig niet over aanwijzingen dat er bij de aanslagen in het Burkinese Ouagadougou Belgen betrokken zijn, "niet onder de gewonden en niet onder de doden". Dat zegt woordvoerder Michael Mareel van de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken zaterdagnamiddag. "Onze collega's in Ouagadougou volgen de situatie verder op", luidt het. Eerder verklaarde ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders al op Twitter dat er geen aanwijzingen zijn dat er Belgen ter plaatse zijn.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Australisch koppel ontvoerd

Net toen de overheid het einde van de actie in Ouagadougou aankondigde, kwam een nieuw bericht binnen. In het noorden van het land werd een Australisch koppel, een dokter en zijn vrouw, ontvoerd. Voordien had het ministerie van Binnenlandse Veiligheid gecommuniceerd dat het om twee Oostenrijkers ging. Of de ontvoering gelinkt is aan de aanvallen in de hoofdstad, is nog onduidelijk. Wel zou er eveneens een tak van een jihadistische beweging achter de ontvoering zitten.

De terreur komt zeer ongelegen voor Burkina Faso, dat net een periode van transitie wist te bezegelen met een nieuw democratisch bewind. Burkina Faso werd 27 jaar lang geregeerd door dictator Blaise Compaoré, die in oktober 2014 moest vluchten na een volksopstand. In september 2015 werd een mislukte coup gepleegd tegen het transitieregime van Michel Kafando. In november werd Roch Marc Christian Kaboré op democratische wijze tot president verkozen.

In de hoofdstad heerst verslagenheid en ongeloof. Burkina Faso kent geen noemenswaardige etnische spanningen. Het is voor de Burkinezen dan ook meer dan duidelijk dat de aanval van buitenaf gecoördineerd werd, meer dan waarschijnlijk in buurland Mali. Vanaf zondag gaat een nationale rouw van 72 uur in, als eerbetoon aan de slachtoffers van de aanval op het hotel en restaurant in het centrum van de hoofdstad.

Nu in het nieuws