© hans otten

© Hans Otten

1/3

Studenten laten hond zonder voorpoten weer lopen

Voor Tibo, een hond van anderhalf jaar, wordt het wennen aan de wieltjes die hij vrijdag kreeg voorgebonden. Leerlingen Orthopedie in Geel maakten een harnas dat zijn voorpoten vervangt.

Tibo heeft in zijn korte leventje van amper vijftien maanden al heel wat meegemaakt. Als pasgeboren pup werd hij gedumpt in een vuilnisbak in het noorden van Roemenië. “Hij was geboren met slechts één voorpoot, die dan ook nog misvormd was. Via een Roemeense dierenarts en dierenasiel is hij in april vorig jaar bij mij terechtgekomen”, zegt Corinne Thoris uit Booischot (Heist-op-den-Berg). Zij doopte de hond om van Gina –“dat is toch geen naam voor een jongen?”- tot Tibo.

Amputatie

Omdat het misvormde voorpootje grotendeels uit kraakbeen bestond en te veel pijn veroorzaakte, liet Corinne dat pootje amputeren. “Tibo beweegt zich voort op zijn buik of door rechtop op zijn achterpoten te lopen. Hij speelt de hele dag binnen met mijn andere hondjes. Ik heb er verschillende. Drie van hen hebben geen achterpoten. Ik trek mij hun lot erg aan.” Net als zijn soortgenoten zonder achterpoten kreeg Tibo aanvankelijk een soort rolstoeltje. Dat bleek geen goede oplossing.

Viv Wauters, een leerling Orthopedie, klopte bij Corinne aan met de vraag of ze een prothese kon maken als schoolproject in haar opleiding Orthopedische Technieken aan het Sint-Jozefinstituut in Geel. Het Sint-Jozefinstituut en een school in Oostende zijn de enige onderwijsinstellingen waar deze opleiding op secundair niveau wordt gegeven. “Deze prothese maakt de hond veel wendbaarder dan een rolstoeltje”, zeggen ze. “Tibo moet nu zelf uitzoeken hoe hij ermee moet lopen. Mogelijk moeten we de prothese nog een paar keer aanpassen. Dat is bij mensen niet anders, en die kunnen dan nog uitleggen wat er scheelt.”

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio