© Belga

Stéphane Peterhansel op weg naar twaalfde eindzege in Dakar

Mikko Hirvonen (Mini), vier keer vicewereldkampioen rally, heeft vrijdag zijn debuut in de Dakar-rally met een ritzege opgeluisterd. In de langste etappe, over 481 kilometer van San Juan naar Villa Carlos Paz, was de 35-jarige Fin negen seconden sneller dan de Qatarese titelverdediger Nasser Al-Attiyah (Mini). De Zuid-Afrikaan Leeroy Polter (Toyota) legde op 45 seconden op de derde plaats beslag.

De 50-jarige Fransman Stéphane Peterhansel nam genoegen met een tiende plaats op 11:05 en rijdt zaterdag zonder ongelukken naar zijn twaalfde eindzege. "Monsieur Dakar" won de monsterrally als motorrijder in 1991, 1992, 1993, 1995, 1997 en 1998 en kan nu ook een zesde keer als autopiloot winnen, na 2004, 2005, 2007, 2012 en 2013. Bij de auto's was hij ook nog eens twee keer tweede, één keer derde en drie keer vierde. In de stand heeft Peterhansel 40:59 voor op Al-Attiyah. De Zuid-Afrikaan Giniel De Villiers is met een Toyota van het Belgische Overdrive team derde op 1u17:16. Poulter en Giniel De Villiers hadden lange tijd uitzicht op de dagzege. "Toen Poulter de motor liet afslaan tikten er kostbare seconden voorbij", verklaarde teambaas Jean-Marc Fortin. "De eerste vier van de rit staan binnen de minuut. Dan weet je dat er in de voorlaatste rit nog aardig is doorgereden. Het is jammer, want naast de proloog had ik ook graag nog een andere rit gewonnen. De voorlaatste dag was een lange en vermoeiende dag. Een rit van 481 kilometer. Iedereen komt hier afgepeigerd binnen. Dit was een kuitenbijter. Zaterdag wacht ons nog een klassementsrit van 180 kilometer op veelal bergwegen. Op papier niet zo'n moeilijke rit, maar het komt erop aan om alert te blijven. Wat vandaag niet lukte, kan morgen misschien wel. Het zou leuk zijn om de eerste en de laatste rit te winnen." .

Helder Rodrigues wint voorlaatste etappe Dakar, Toby Price op weg naar eindzege

Helder Rodrigues (Yamaha) won de voorlaatste etappe voor motorrijders. De 36-jarige Portugees was 7:32 sneller dan de Australiër Toby Price (KTM). Thuisrijder Kevin Benavides (Honda) werd op 7:55 derde.

De 28-jarige Price, vorig jaar bij zijn debuut derde, kan zaterdag zijn eerste eindzege op stak steken. In de stand heeft hij een riante voorsprong van 37:39 op de Slovaak Stefan Svitko (KTM). De Chileen Pablo Quintanilla (Husqvarna) is op 53:10 derde, Rodrigues op 54:29 vierde. Voor Rodrigues, in 2011 en 2012 derde in de eindstand, is het de achtste ritzege in de Dakar-rally. In 2007, 2012 en 2015 won hij telkens twee etappes, in 2011 net als dit jaar één.

Ritzege had er volgens Serge Bruynkens ingezeten

Serge Bruynkens werd vrijdag als co-piloot van de Nederlander Hans Stacey (MAN) derde in de twaalfde etappe van de Dakar voor vrachtwagens. Helemaal tevreden was de Belg daar niet mee. "Want een tweede ritzege had er zeker ingezeten", meende Bruynkens."Het was een proef op ons lijf geschreven", stelde Bruynkens. "Het enige nadeel was het stof van andere deelnemers. Meteen na de start hingen we in het stof van een andere vrachtwagen en we konden nooit dicht genoeg komen om zijn sentinel te laten afgaan. Als de bestuurder zo'n signaal krijgt dan weet hij dat een andere, snellere deelnemer eraan komt en dat hij die moet laten passeren. Door het stof misten we zelfs een bocht, gelukkig zonder erg. Even later was het opnieuw hetzelfde met een wagen, ook daar slaagden we er niet in te 'sentinellen'. Jammer want dat kost ons misschien de ritzege."

Finishen volstond voor Steven Rotsaert

Met een 19e plaats in de rituitslag en de 20e plaats in de stand kan Steven Rotsaert (MAN) best leven na de twaalfde Dakarrit voor vrachtwagens. "Het was een heel lange dag" aldus Rotsaert. "Een mooie rit van 267 kilometer en met de verbinding erbij eindigden we op 866 kilometer. Dat is stevig voor een voorlaatste rit."Het was opnieuw prachtig weer, met hoge temperaturen, maar eigenlijk was het een ontspannende rit. Je voelt dat de Dakar er bijna op zit. Geen uitschieters in de rit vandaag, het klassement ligt vast. Finishen was het doel. Zaterdag nog een rit van 180 kilometer en dan gaat het in één ruk door naar Rosario. We zijn er nog niet maar het begint er goed uit te zien. Mijn vierde Dakar zit er bijna op." .

Meer sportnieuws