Steeds meer Belgen slikken onnodig maagzuurremmers

Foto: HH

Steeds meer Belgen slikken onnodig maagzuurremmers

Print
Bijna een miljoen Belgen slikt dagelijks maagzuurremmers. Het gebruik ervan is de voorbije jaren fors gestegen en kost het Riziv nu al jaarlijks 70 miljoen euro, zo berekende N-VA-Kamerlid Yoleen Van Camp. Bovendien slikken heel wat gebruikers de medicijnen zonder dat het echt nodig is.

Maagzuurremmers zoals omeprazol en pantoprazol blokkeren of remmen de productie van maagzuur af. De voorbije jaren is het aantal verkochte verpakkingen van zulke medicijnen met bijna een miljoen gestegen, van net geen vier miljoen in 2010 naar bijna vijf miljoen in 2014. Dat berekende het Herentalse Kamerlid Yoleen Van Camp (N-VA) op basis van de cijfers die zij opvroeg bij minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).

Bovendien worden maagzuurremmers vaak onnodig en te lang genomen, gemiddeld 111 dagen ten opzichte van de aangewezen een tot vier weken en maximaal acht weken. “En hoewel maagzuurremmers onschuldig lijken, hebben ze zoals alle geneesmiddelen bijwerkingen”, benadrukt Van Camp. “Daarnaast kost de terugbetaling het Riviz jaarlijks 70 miljoen euro. Daar kan erg gemakkelijk op bespaard worden als het onnodige gebruik wordt teruggedrongen.” 

.

Nu in het nieuws