© jan mees

Voetbal3de klasse Bbeerschot wilrijk - Urbain Spaenhoven en co werken in Spaanse zon aan voorbereiding op tweede ronde

“Het zijn sterke benen die dit project dragen”

Terwijl in België het regenweer voor heel wat afgelastingen zorgt, werkt Beerschot Wilrijk onder een warm Spaans zonnetje aan de voorbereiding op de terugronde van de competitie.

De timing om een korte winterstage in te plannen lijkt wel perfect. Net als in België de velden onder water staan, traint Beerschot Wilrijk in ideale omstandigheden in Spanje. Wij vroegen coach Urbain Spaenhoven hoe de stage volgens hem verloopt en waarom die voor zijn groep zo belangrijk is.

“Een winterstage is niet te vergelijken met een voorbereiding op de start van competitie”, opent Spaenhoven. “Nu moet er in de hoofden weer mentale frisheid komen om de komende maanden goed door te komen. De druk bij Beerschot Wilrijk valt niet te onderschatten. Wij mogen onze supporters niet ontgoochelen.”

“Verder is dit een stukje teambuilding. Het groepsgevoel is enorm belangrijk. Spelletjes of opdrachten heb ik daarvoor niet nodig. Neen, alle dagen samen doorbrengen in leuke omstandigheden is ook teambuilding. De kamerverdeling mag hierbij ook niet onderschat worden. Groepjes worden gevormd en deugnieterij wordt uitgestoken. Door de verjaardag van Antonio Muñoz-Herrera gaf ik de groep donderdagavond vrij. Wel, niemand verliet het hotel, maar ik zag wel dat er spelers waren die iets gingen uithalen. Dat toont aan dat de sfeer goed zit.”

“Langs de andere moet iedereen ook beseffen dat we hier in ideale omstandigheden trainen, dankzij onze geweldige sponsors en een aantal mensen met een Beerschothart. Maar deze stage vormt ook een risico. Stel dat we de eerste match na onze terugkeer verliezen, dan zal het hoongelach weerklinken, maar dat is de sport. Ik wil niet arrogant overkomen naar andere clubs, maar ook bij ons moesten tal van jongens, net als ikzelf, verlof nemen om dit te kunnen meemaken.”

Wat denk je eigenlijk van het seizoen tot nu toe?

“Beerschot Wilrijk wordt op twee snelheden geanalyseerd. Er zijn er die het niet meer dan normaal vinden dat we alles winnen, maar er zijn ook mensen die beseffen hoe moeilijk het is om wekelijks met die druk om te gaan. Om elke kernspeler scherp te houden, ook zij die niet spelen. Om telkens op te boksen tegen supergemotiveerde tegenstanders die ons op hun terrein in een vol huis ontvangen. Het is zaak om enerzijds de druk weg te houden en anderzijds gezonde druk te creëren. We wonnen dit seizoen maximaal drie keer op rij. Die reeks hebben we nu weer neergezet. De uitdaging is nu om voor het eerst dit seizoen een vierde keer op rij te winnen.”

Bij die brede kern werd nu ook nog Bjorn Ruytinx gehaald.

“We moeten nu resultaat halen en tegelijk denken aan de toekomst. Spelers met eerste klasse-ervaring en mentaliteit hebben we nu nodig. Maar vergeet niet dat we ook al heel wat jongens met een Beerschotverleden terughaalden, om het Beerschotgevoel te versterken. We zoeken een juist evenwicht en willen in de toekomst nog meer gewezen Beerschotters terughalen naar het Kiel. We hebben tijd nodig om te herstellen van het vagevuur in provinciale en terug te keren naar het niveau dat van Beerschot Wilrijk verwacht wordt. Het zijn sterke benen die dit project kunnen dragen en dat op alle niveaus. Ook al zitten we op volle snelheid, toch is dat soms nog niet snel genoeg. Maar dat is ook het mooie. Ik ging met KV Mechelen op stage en we werden gevolgd door drie supporters. Van Beerschot Wilrijk lopen er hier meer dan dertig rond. Dat vertelt genoeg over deze wondermooie club.”

Meer sportnieuws