© BELGA

Maastricht en Aken willen via rechter Belgische kernreactor sluiten

De steden Maastricht en Aken gaan juridische stappen nemen tegen de kerncentrales in het Luikse Tihange. Aken heeft twee advocatenkantoren in Brussel en Düsseldorf in de arm genomen die uitzoeken op welke manier stappen tegen België en de kerncentrales kunnen worden genomen. In Maastricht zullen negen van de tien partijen in de gemeenteraad dinsdag een motie van GroenLinks steunen om zich bij het initiatief aan te sluiten.

wver

De Duitse stad Aken, net als het Nederlandse Maastricht vlakbij de grens met België, wil dat de drie reactoren in Tihange sluiten en tot het zover is openheid van zaken afdwingen in de informatievoorziening rond calamiteiten en ongelukken in en rond de centrale, luidt het. Daarmee is het momenteel droevig gesteld, vinden de partijen in Aken en Maastricht.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) was vrijdagmiddag nog niet op de hoogte van de aangekondigde stappen. Zijn woordvoerder wijst erop dat de heropstart van de scheurtjesreactoren (Tihange 2 en Doel 3) gebeurd is op basis van verschillende internationale rapporten en studies. “Maar iedereen heeft natuurlijk het recht om stappen te zetten”, zegt hij. Sowieso pleegt Jambon binnenkort overleg met zijn Nederlandse en Duitse collega’s.

Op 28 januari geeft Aken een persconferentie over de juridische stappen tegen Tihange. Tegen die tijd wil Maastricht alvast als deelnemer aan de juridische actie te boek staan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER