Gevaar voor overstromingen is nog niet geweken

Print

Wateroverlast in Marnixdreef in Lier Foto: JDW

Lier / Kontich / Duffel / Hemiksem / Aartselaar / Rumst / Boom -

De hevige regenval heeft vrijdag voor zware wateroverlast gezorgd op verschillende plaatsen in de Antwerpse regio. In de Rupelstreek, Lier, Duffel en Kontich kwamen straten blank te staan. Dat zorgde voor de nodige verkeershinder.

Op een vijftal plaatsen in Vlaanderen zijn zaterdagmorgen alarmpeilen overschreden op onbevaarbare waterlopen. Op enkele waterlopen stroomafwaarts kunnen er zich nog overstromingen voordoen, het gevaar is nog niet geweken, zegt de Vlaamse Milieumaatschappij.

De situatie is ernstig in Londerzeel, Maldegem (Ede), Holsbeek/Rotselaar (Winge), Aartselaar/Kontich (Benedenvliet) en Bazel (Barbierbeek). Ook in Geraardsbergen (Molenbeek) is het alarmpeil bereikt.  

Londerzeel

De situatie door de wateroverlast in Londerzeel blijft nog altijd kritiek. Dat zei burgemeeester Nadia Sminate (N-VA) zaterdagmiddag tijdens een evaluatie. "Vooral in deelgemeente Malderen blijft het water nog een beetje stijgen. Om 18 uur plannen we een herevaluatie van het rampenplan."

Het water verplaatste zich de voorbije nacht van deelgemeente Steenhuffel naar het grensgebied tussen Malderen en Sint-Jozef. Op de Maldersesteenweg, Kouterbaan, Herbodin, Kruisheide, Zavel en Zwaantje kwam er een pak water bij. "We konden de huizen vrijwaren. We deden dat met steun van de hulpdiensten, medewerkers van de technische dienst en heel wat vrijwilligers. De brandweerkorpsen van Halle en Opwijk en de civiele bescherming boden assistentie", stelde Sminate. 

Rupel

De politie en verschillende ploegen van brandweerzone Rivierenland werkten vrijdag met man en macht om de wateroverlast in te dijken. Een bijkomend probleem was dat het water van de Rupel erg hoog stond. Vrijdagavond kon het water weer via de riolen naar de Rupel wegstromen. De brandweerzone Rivierenland ontving meer dan 300 oproepen voor wateroverlast.

De Lokale Politie Rupel meldde eveneens vrijdagavond dat de wateroverlast in de streek onder controle is, maar dat sommige verbindingswegen mogelijk nog een tijdlang afgesloten zullen zijn.

Fietsostrade - Mechelen

Op de Mechelse fietsostrade tussen Nekkerspoel en de Caputsteenstraat moesten fietsers afstappen door een modderstroom. Tussen Kontich en Duffel was het nog erger gesteld op de fietsostrade die op sommige plekken tot 30 centimeter onder water stond.

De Mechelse brandweer kreeg meer dan 50 meldingen van wateroverlast.

Duffel - treinverkeer Antwerpen - Brussel

In Duffel raakten alle beken verzadigd, waardoor het overtollige water niet weg kon. De politie meldt dat wie kampt met wateroverlast hulp kan inroepen via het nummer 015/313666.

Door de wateroverlast ter hoogte van Duffel waren er vrijdagavond flinke vertragingen op de spoorlijn Antwerpen-Brussel. Die konden oplopen tot zelfs iets meer dan een uur, zo viel op de website van de NMBS te lezen. Er werden ook treinen afgeschaft.

Lees ook: Vertragingen op lijn Antwerpen-Brussel lopen terug

Lier

Ook in Lier is de brandweer vrijdag massaal uitgerukt voor wateroverlast her en der, die voor heel wat verkeersproblemen zorgde. De lokale politie houdt de situatie in de gaten. De Lispersteenweg en de Misstraat in Koningshooikt waren lange tijd afgesloten.


De Lispersteenweg in Lier staat blank.

Kontich

Ook Kontich deelde aardig in de klappen. Aan Keizershoek stond de straat helemaal blank. Het waterpeil Manoerse Beek is zeker met een meter gestegen. De bewoners kregen zandzakken uitgedeeld. Ook de voetbalterreinen in Kontich stonden  helemaal blank. Tot in de late namiddag was de Pierstraat ter hoogte van de E19 afgesloten voor alle verkeer omdat de Mandoerse beek uit haar oevers was getreden.

Wateroverlast in Kontich:

 

Antwerpen - Wilrijk

De stad Antwerpen bleef eveneens niet gespaard. De brandweer kreeg al minstens 88 oproepen binnen over wateroverlast of stormschade, zowel in het centrum als in de districten. De grootste hinder wordt in omgeving van de Vierseizoenenlaan in Wilrijk gemeld.  Wie kampt met wateroverlast kan de politie online bereiken.

Oost-Vlaanderen

In Oost-Vlaanderen wordt er wateroverlast gemeld in onder meer Aalst, Erpe-Mere, Melsele, Temse, Berlare, Assenede, Sint-Gillis-Waas en Beveren. Behalve Lebbeke heeft ook buurgemeente Buggenhout de gemeentelijke fase van het nood- en interventieplan afgekondigd. Verschillende straten zijn afgesloten voor het verkeer. Er worden zandzakjes uitgedeeld, maar voorlopig zijn er geen meldingen van ondergelopen woningen.

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio