© EPA

Europese onderhandelaars hebben “goede hoop op snel akkoord” met Britten

Er is “goede hoop op een snel akkoord” met de Britse premier David Cameron over de hervormingen die hij in de Europese Unie wil doorvoeren. Dat heeft de hoofdonderhandelaar van de Europese Commissie, de Brit Jonathan Faull, donderdag gezegd tijdens een hoorzitting in het Europees Parlement.

wver

Voor het einde van volgend jaar wil Cameron de Britten laten stemmen over het Europese lidmaatschap van hun land. Cameron hoopt hen een “hervormde” EU te kunnen voorleggen en heeft vier thema’s naar voren geschoven. De onderhandelingen tussen Cameron en zijn Europese partners zitten in de laatste rechte lijn. Tegen de Europese top van 18 februari moet er een akkoord gevonden worden.

Volgens hoofdonderhandelaar Faull is er “goede hoop op een snel akkoord”. “In de Commissie hopen we dat deze Europese top de beslissende zal zijn”, zei hij.

Faull benadrukte wel dat het moeilijke onderhandelingen zijn. “Hier worden fundamentele vragen gesteld. Wat betekent een ‘steeds hechter verbond’ precies? Wat is de relatie tussen de landen die met de euro werken en de anderen? Hoe werkt de interne markt in die omstandigheden? En dan vergeten we niet de kwestie van het vrij verkeer van werknemers en hoe ze worden behandeld door de lidstaten.”

Vrij verkeer van personen

Dat laatste punt is het meest heikele. Om de komst van Europese migranten naar Groot-Brittannië af te remmen, wil Cameron hen van bepaalde sociale tegemoetkomingen uitsluiten tot ze vier jaar in het land wonen en werken. Op de inhoud van de onderhandelingen ging Faull niet in, hij zei wel dat de Commissie nooit zou aanvaarden dat de vier vrijheden waarop de EU gebouwd is, bedreigd worden. Het vrij verkeer van personen is daar een van.

Als Cameron de veranderingen krijgt die hij wil, zal hij in de campagne in de aanloop naar het referendum voor het ‘ja’-kamp campagne voeren, kondigde hij al aan. Het is echter nog niet duidelijk hoe de overeengekomen veranderingen “onomkeerbaar” kunnen worden gemaakt - een andere eis van de Britse eerste minister. Een wijziging van de Europese verdragen zou Cameron de meeste zekerheid bieden, maar heeft heel wat voeten in de aarde. Volgens Jonathan Faull zijn er “heel wat opties”, waaronder ook “eenvoudige verklaringen van de Europese Raad”. Als de Europese staatshoofden en regeringsleiders een officieel besluit nemen, kan dit in het internationaal recht als bindend beschouwd worden, luidde de uitleg. Het is nog maar de vraag of Cameron daarmee genoegen zal nemen.

MEER OVER Verenigd Koninkrijk