© Wim Hendrix

Grootste sluis ter wereld heet voortaan Kieldrechtsluis

De nieuwste sluis in de Antwerpse haven, die op 15 april wordt ingehuldigd, krijgt de naam Kieldrechtsluis. Dat heeft het Havenbedrijf Antwerpen donderdag bekendgemaakt. De man die de naam ook als eerste instuurde, Hans Willemsens, krijgt een avondcruise door de haven voor dertig personen.

De sluis in aanbouw, die een tweede toegang vormt tot de Waaslandhaven, kreeg voorlopig de naam Deurganckdoksluis, genoemd naar het dok waar de sluis richting Waaslandhaven van vertrekt. Die voorlopige naam zou internationaal geen gemakkelijke boterham zijn, waardoor een wedstrijd werd opgezet en die leverde de naam ’Kieldrechtsluis’ op.

“De nieuwe sluis ligt op Waas grondgebied, een geografisch kenmerk waar we rekening mee wilden houden bij de keuze van de nieuwe naam”, luidt het bij de jury. “Kieldrecht is een deelgemeente van Beveren. Ook de andere sluis op de Linkerscheldeoever, de Kallosluis, is vernoemd naar een deelgemeente van Beveren.”

De naam bleek volgens het Havenbedrijf ook de populairste tijdens de naamgevingswedstrijd. Zowel in de eerste als in de tweede fase van de campagne maakten heel wat mensen hun voorkeur voor de Kieldrechtsluis duidelijk, klinkt het.

“Rekening houdend met de resultaten van de campagne en met het lokale draagvlak, ligt de keuze voor de Kieldrechtsluis voor de hand”, besluit de jury. Die was samengesteld uit Antwerps havenschepen en voorzitter van het Havenbedrijf Marc Van Peel (CD&V), voorzitter van de Maatschappij Linkerscheldeoever Boudewijn Vlegels, burgemeester van Beveren Marc Van de Vijver, en Freddy Aerts, hoofd van de afdeling Maritieme Toegang van het departement Mobiliteit en Openbare Werken.

Tot op het einde van sluis-zonder-naamcampagne was er ook veel steun voor de naam “Eugeen Van Mieghem”, een Antwerps kunstschilder. Zijn naam wordt nu gegeven aan de bezoekers- en tentoonstellingsruimte in het nieuwe sluisgebouw van de Kieldrechtsluis.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio