© Kris Vlegels

© Kris Vlegels

© Kris Vlegels

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Hier eet je de lekkerste Portugese taartjes

Voor het weekendmagazine CittA onthult superfoodie Luc Hoornaert zijn culinaire adressen. Door zijn grote dosis nieuwsgierigheid naar authentieke smaken komt hij vaak in verrassende horecazaken terecht. Dit weekend gaat hij op zoek naar de beste pastel de nata in de stad.

Luc Hoornaert

Dat de Portugezen een groot zeevaardersvolk waren en zo heel wat culinaire en andere invloeden over de hele wereld verspreid hebben, is gemeenzaam bekend. De Japanners zijn hen eeuwig dankbaar voor het op punt zetten van tempura en de Chinezen hebben in hun rijkelijke dimsum-assortiment putá zitten. Dit betekent zoveel als Portugees taartje of nata. Via Macau veroverde dit onweerstaanbare taartje China en in Hongkong werd het bekend als dantá.

'The Guardian' verkoos het ooit als vijftiende meest smaakvolle delicatesse ter wereld, maar dat gaat dan natuurlijk over de traditionele handgemaakte versie die je kan terugvinden in een van de vele traditionele Portugese pasteleria’s in de wereld.

2060

Antwerpen, nochtans een stad waar men lekkernijen kan waarderen, is niet zo rijk bezaaid met pasteleria’s. Het was dan ook een extra leuke verrassing, toen ik in het vibrerende 2060 een eenvoudig Portugees koffiehuisje tegenkwam, Doce Tentação in de Van Maerlantstraat 29.

De geur van heerlijke lekkere koffie, gelukkig gevrijwaard van alle baristahypes en poespas, maar rechttoe rechtaan, vergezeld van decadente huisgemaakte Portugese lekkernijen. Je waant je zo in een toffe buurt in Lissabon, waar de heerlijke pasteleria’s je allemaal lijken binnen te lokken met hun verleidelijke gebakjes.

De koning en tegelijk de koningin van de Portugese gebakjes is de pastel de Belém, beter bekend als de pastel de nata. Afkomstig uit Portugal, maar uitgewaaierd over de gehele Lusosfeer, dus het hele Portugese oude rijk via de Portugese en Braziliaanse diaspora. Mozambique, Brazilië, Angola, Portugal, Oost-Timor, Macau en Kaapverdië zijn de belangrijkste grootverbruikers van dit eiercustard gebakje.

Belém

De katholieke monniken van het Mosteiro dos Jeronimos in het oude Santa Maria de Belém maakten deze rijke gebakjes, omdat ze nu eenmaal veel eigelen overhadden. Ze gebruikten grote hoeveelheden eiwit als stijfsel, om de habijten van de nonnen mee te stomen. Het was heel normaal dat de kloosterordes creatief omsprongen met hun eigeeloverschotten, maar weinigen slaagden erin om hiervan ook gastronomisch erfgoed te maken.

Na de revolutie van 1820 waren de kloosterordes genoodzaakt om hun productie te verkopen om zich van inkomsten te verzekeren. In 1834 sloot het klooster onherroepelijk zijn deuren en het recept werd aan de suikerraffinage van Belém verkocht. In 1837 openden deze op algemeen verzoek de nog steeds in familiebezit zijnde Fábrica de Pastéis de Belém.

Doe jezelf een plezier en stap deze zoete verleiding, deze Doce Tentação, binnen en ervaar een stukje gastronomisch werelderfgoed.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio