© WAS

“De N-VA mag dan een loyale regeringspartner zijn, ze is artikel 1 van haar statuten niet vergeten”

De N-VA heeft bij het begin van het nieuwe jaar het voornemen gemaakt om haar communautaire agenda nieuw leven in te blazen. Woensdag meldde de partij dat ze een project opzet om verdere stappen in de Vlaamse ontvoogding voor te bereiden. Om zich daarvoor ten volle te kunnen inzetten, stellen Hendrik Vuye en Veerle Wouters hun mandaat als respectievelijk voorzitter en ondervoorzitter van de N-VA- Kamerfractie ter beschikking. Zo krijgt het project meteen een aanzienlijk soortelijk gewicht voor de buitenwereld.

Lex Moolenaar

Het verhaal is bekend: toen de regering-Michel werd gevormd, kon de MR alleen over de streep worden getrokken met de afspraak dat de N-VA haar communautaire plannen in de koelkast zou stoppen tot aan de volgende verkiezingen in 2019. Dat viel bij een deel van de N-VA-achterban niet in goede aarde.

Daar kwam nog bij dat het voorbije jaar vooral in het teken stond van allerlei andere hete hangijzers. De tax shift, de vluchtelingencrisis en de terreurdreiging schoven de communautaire dossiers helemaal naar de achtergrond. De N-VA nam haar verantwoordelijkheid in de regering en hield zich tegelijk netjes aan de afspraak om niet moeilijk te doen over de kwestie België.

Vorige week roerde voorzitter Bart De Wever zich toch, toen hij naar aanleiding van de spoorstaking het idee opperde om de NMBS te splitsen. CD&V-voorzitter Wouter Beke noemde dat een amuse-gueule voor het communautaire menu van de N-VA voor de toekomst. En hij krijgt gelijk, want de aankondiging van woensdag geeft Vuye en Wouters de opdracht om zich naar de keuken te begeven en aan de mise-en-place te beginnen.

Volgens goede bronnen binnen de N-VA is dit meteen ook een elegante manier om de werking van de Kamerfractie te versterken. Die startte destijds onder leiding van Jan Jambon, maar toen die minister en vicepremier werd, moest er met Hendrik Vuye voor een tweederangs oplossing worden gekozen. Inmiddels zijn fractieleden zoals Peter De Roover en Zuhal Demir klaar voor het grote werk. Zij zijn meer bedreven in het politieke werk in het halfrond en voor de camera’s dan de technocraat Vuye.

Hoe dan ook, De Wever zet de puntjes op de i. De N-VA mag dan een loyale regeringspartner zijn, ze is artikel 1 van haar statuten – het streven naar een onafhankelijke republiek Vlaanderen – niet vergeten. En de partij mag dan gebruikmaken van haar huidige machtspositie in de regeringen om haar sociaaleconomische visie gedeeltelijk door te drukken, ze blijft erbij dat België moet evolueren naar een confederale staat.

Aan de andere kant van de taalgrens worden de partijen zo meteen ook onzacht wakker geschud. De PS was er gisteren als de kippen bij om Charles Michel te confronteren met de vaststelling dat hij zich bij de regeringsvorming door De Wever zou hebben laten rollen. Ook premier Michel zelf kan onmogelijk blij zijn met deze ontwikkeling.

Toch hoeft het project van de N-VA niet noodzakelijk stokken in de wielen te steken van de federale regering. De N-VA onderstreept dat ze het regeerakkoord trouw zal blijven. Maar het vooruitzicht van nieuwe communautaire debatten in 2019 zal ongetwijfeld een donkere schaduw werpen over de samenhang van de regering.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio