OVERZICHT. Gentse feesten op Gala van de Gouden Schoen

Print

Landskampioen AA Gent ging met zo goed als alle prijzen lopen op het Gala van de Gouden Schoen. De prijs voor Doelpunt van het Jaar ging naar Nicklas Pedersen, ploegmaat Matz Sels was Doelman van het Jaar en trainer Hein Vanhaezebrouck werd verkozen tot Coach van het Jaar. Youri Tielemans (Anderlecht) volgde zichzelf op als Belofte van het Jaar, Kevin De Bruyne was Beste Belg in het Buitenland. Bo Hulst, de vriendin van Zulte Waregem-aanvaller Nikola Storm, won de Gouden Pump, de prijs voor Voetballersvrouw van het Jaar.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

Doelpunt van het Jaar

De Deense spits Nicklas Pedersen van AA Gent kreeg de prijs voor Goal van het Jaar na zijn fabelachtige treffer in de wedstrijd bij Standard. Hij haalde het van José Izquierdo (Club Brugge) en Tom De Sutter (ex-Club Brugge). Het afstandsschot van Pedersen ging onhoudbaar in de kruising en daarmee trapte hij de Gentenaars ook naar de leidersplaats in de competitie. De Deen kreeg de trofee van ex-Rode Duivel en drievoudig Gouden Schoen-winnaar Jan Ceulemans, die in zijn carrière zelf goed was voor heel wat pareltjes van doelpunten. Vorig jaar ging de trofee voor het mooiste doelpunt naar toenmalig Club Brugge-speler Victor Vazquez.

Bekijk hier de goal van Pedersen:

Doelman van het Jaar

Doelman van het Jaar werd AA Gent-keeper Matz Sels, die Mat Ryan (Club Brugge) en Silvio Proto (Anderlecht) de loef afstak. Sels speelde een belangrijke rol in de titel van de Buffalo's, en liet zich ook meermaals in de Champions League opmerken met knappe saves. In oktober 2015 werd hij ook voor het eerst opgeroepen voor de Rode Duivels. 
Op de erelijst volgt Sels voormalig Club Brugge-doelman Mathew Ryan op. De Australiër verkaste vorige zomer naar het Spaanse Valencia, maar moet daar na zijn terugkeer uit blessure vrede nemen met een plaats op de bank. Eind mei werd Ryan in België nog verkozen tot Keeper van het Jaar. Hij ging toen Sels en Proto vooraf.

Bekijk hier één van zijn reddingen:

Trainer van het Jaar

AA Gent-coach Hein Vanhaezebrouck werd verkozen tot Trainer van het Jaar. Hij leidde de Buffalo's in 2015 met fris, aanvallend voetbal naar hun eerste landstitel ooit, en wist met de landskampioen als eerste Belgische team in vijftien jaar te overwinteren in de Champions League.  Voormalig topcoach Eric Gerets, de Gouden Schoen van 1982, overhandigde HVH de trofee. Het boerenjaar van AA Gent leverde Hein Vanhaezebrouck eerder al enkele onderscheidingen op. Op het Sportgala werd hij in december verkozen tot Coach van het Jaar, enkele weken eerder kreeg hij ook al de trofee Raymond Goethals overhandigd. Op de erelijst volgt Vanhaezebrouck Anderlecht-trainer Besnik Hasi op.

Gouden Pump

Bo Hulst, de vriendin van Zulte Waregem-speler Nikola Storm, werd verkozen tot Gouden Pump, de prijs voor Voetballersvrouw van het Jaar. De negentienjarige Hulst haalde het van Lauren Flemings (vriendin van Hans Vanaken), Fran Fonseca (vrouw van Fernando Canesin) en Eline Guillemyn (vriendin van Benito Raman). De trofee werd overhandigd door Shana Sonck, de vriendin van AA Gent-aanvaller Laurent Depoitre. Vorig jaar sleepte Sonck de gouden pumps van Louboutin in de wacht.

Enkele dagen geleden nog liet ze zich opmerken met een foto met haar... handtassen.

Belofte van het Jaar

Youri Tielemans (18) volgde zichzelf op als Belofte van het Jaar. De middenvelder van Anderlecht ging ploegmaat Leander Dendoncker en Gent-speler Thomas Foket vooraf. Hij kreeg de trofee uit handen van Enzo Scifo, de bondscoach van de beloften. Tielemans werd eerder dit jaar ook al door Het Nieuwsblad verkozen tot Belofte van het Jaar. Bekijk de beelden hier:

Beste Belg in het Buitenland

Kevin De Bruyne (Manchester City) werd na zijn boerenjaar en recordtransfer benoemd tot Beste Belg in het Buitenland. KDB speelde woensdagavond met Manchester City tegen Everton in de Premier League (0-0) en kon de trofee dus onmogelijk zelf komen afhalen (lees hier een verslag van die wedstrijd). Een delegatie van het VTM-voetbalprogramma Stadion overhandigde het kleinood eerder al in Manchester aan De Bruyne. De vorige twee seizoenen ging de trofee voor beste Belg in het buitenland telkens naar Chelsea-doelman Thibaut Courtois.

Gouden Schoen

Sven Kums is woensdagavond in Lint verkozen tot laureaat van de 62e editie van de Gouden Schoen. De draaischijf van landskampioen en competitieleider AA Gent kreeg 345 punten en haalde het in de verkiezing met grote voorsprong van zijn ploegmaats Laurent Depoitre (179) en Danijel Milicevic (143). De Serviër Aleksandar Mitrovic (ex-Anderlecht, nu Newcastle/81) en Brecht Dejaegere (AA Gent/56) vervolledigden de top vijf. Gent-aanvoerder Kums kreeg de trofee van eerste minister Charles Michel (MR) en bondscoach Marc Wilmots. Op de erelijst volgt hij Anderlecht-middenvelder Dennis Praet op. 

Bekijk hier nog eens hoe Sven Kums schitterde in de match tegen Club Brugge begin oktober.

Overzicht:

Goal van het Jaar: Nicklas Pedersen (AA Gent)
Doelman van het Jaar: Matz Sels (AA Gent)
Trainer van het Jaar: Hein Vanhaezebrouck (AA Gent)
Gouden Pump: Bo Hulst (vriendin van Nikola Storm - Zulte Waregem)
Belofte van het Jaar: Youri Tielemans (Anderlecht)
Beste Belg in het Buitenland: Kevin De Bruyne (Manchester City)
Gouden Schoen: Sven Kums (AA Gent)

MEER VOETBALNIEUWS