© Stad Antwerpen

© Stad Antwerpen

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Jongeren op Luchtbal krijgen tijdelijk jeugdcentrum in containers

JES, het stadslabo voor kinderen en jongeren, opende woensdag een tijdelijk jeugdcentrum op de Tampico-site in de wijk Luchtbal. Voor dit jeugdcentrum werden beschilderde containers gebruikt. Die bieden een snelle maar efficiënte oplossing voor het tekort aan overdekte ruimtes waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten.

joro

Schepen voor jeugd Nabilla Ait Daoud en adviseur stedenbeleid van de Vlaamse Overheid Stefaan Tubex openden woensdag een tijdelijk jeugdcentrum in de wijk Luchtbal. In die wijk, in het noorden van de stad Antwerpen, is een groot tekort aan overdekte ruimtes waar de vele kinderen en jongeren kunnen samenkomen. Luchtbal telt zo’n 5.600 inwoners. 20 procent daarvan is onder de 9 jaar en 30 procent is onder de 20 jaar.

Omdat zo’n 2 hectare van de Tampicosite op Luchtbal niet gebruikt werd, heeft de stad Antwerpen beslist dat het ongebruikte deel ingericht mocht worden voor kinderen en jongeren. Ze heeft daarvoor een overeenkomst van vijf jaar met grondeigenaar Woonhaven Antwerpen.

Tijdelijk jeugdcentrum in containers

Het onverharde deel van de site wordt, met eenvoudige middelen, ingericht als een speelnatuurplek en als gemeenschapstuin. De hele site wordt auto- en parkeervrij.

Op een deel van de site heeft jeugdorganisatie JES vzw een tijdelijk jeugdcentrum neergezet, in afwachting van het nieuwe jeugdcentrum dat begin 2018 zijn deuren opent.

Om snel een antwoord te bieden op de vraag naar onderdak heeft JES, samen met de jongeren van Luchtbal en met architectenbureau Met zicht op zee, een tijdelijke constructie gebouwd. Het architectenbureau organiseerde verschillende workshops waar de keuze van materialen, de functiebestemming, de inrichting en de voorzieningen en de uiteindelijke constructievorm werden besproken. De jongeren wilden een ruimte waar ze konden samenkomen en elkaar laagdrempelig konden ontmoeten, een zogenaamde instuifruimte. Zo kwamen ze tot het gebruik van zeecontainers.

De jongeren waren zowel bij het ontwerp als bij de uitvoering van dit project betrokken.

Participatie

“Jes is er in geslaagd om de jongeren van Luchtbal enthousiast te maken voor dit project. Een mooi voorbeeld van jongerenparticipatie”, zegt schepen voor jeugd Nabilla Ait Daoud. “ Maar het allerbelangrijkste is misschien wel dat je op deze manier ook een breed draagvlak voor de jongerenwerking creëert, want wie wil nu niet naar een plek komen die hij zelf mee heeft opgebouwd?”

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio