European Open in Antwerpen officieel op ATP-kalender

Print

De European Open, het nieuwe tennistornooi van Antwerpen, staat officieel op de ATP-kalender tot en met 2018. Het tornooi zal half oktober doorgaan in de Antwerpse Lotto-Arena, bevestigde de ATP vandaag.

Twee nieuwe organisaties duiken dit jaar in een gaatje op de overvolle ATP-kalender. Het Mexicaanse Cabo San Lucas (8 tot 14 augustus) kreeg al zijn officiële stek op de agenda als vervanger van het Colombiaanse Bogota, waar de broodnodige centen niet meer werden gevonden. De kalender vermeldt van 17 tot 23 oktober nog altijd het Spaanse Valencia, maar eerstdaags moet daar Antwerpen prijken als gaststad van een 125.000 of 150.000 dollar tornooi. Ook in Valencia, waar vorig jaar al moest gespeeld worden in een noodaccommodatie, slaat immers de crisis toe. De hoofdsponsor haakte af en de plaatselijke overheden weigerden om het gat te dichten.

McEnroe

Ondertussen is het van 1998 geleden dat een ATP-tornooi neerstreek in ons land, toen ook al in de Scheldestad. Voordien, van 1982 tot 1991, was dat een zwaar geprijsd invitatiegebeuren in het Sportpaleis, vijf keer gewonnen door Ivan Lendl en drie keer door John McEnroe. De absolute wereldtop. Vanaf 1992 vielen er dus ook ATP-punten te verdienen, naast een prijzenpot van één miljoen dollar. Vandaar alweer grote namen op de erelijst, met bijvoorbeeld twee keer Pete Sampras. De laatste editie werd in 1998 gewonnen door de Brit Greg Rusedski. Als Belgen waren toen ­Johan Van Herck – de huidige captain van het Davis Cupteam – Filip Dewulf en Dick Norman actief. Alle drie werden ze overigens uitgeschakeld in de eerste ronde.

Van 1981 tot 1992 werd in Vorst ook de Brussel Indoor georganiseerd, met winnaars als Jimmy Connors, John McEnroe, Mats Wilander en Boris Becker. Daarna, uiteraard geïnspireerd door de topprestaties van Kim Clijsters en Justine Henin, werden vooral de vrouwelijke tennissterren uitgenodigd naar ons land, met de Brussels Open op de Primerose Club in de schaduw van het atomium (2011 tot 2013) en vooral de Diamond Games (2002 tot 2008) die vorige winter opnieuw tot leven werden gewekt in het Antwerpse Sportpaleis. De datum bleek echter ongunstig, de respons te beperkt om ermee door te gaan. Het prestigieuze project werd opgedoekt en vervangen door een bescheiden ITP-tornooi, in volle zomer bij Kim Clijsters in Bree.

Nu is het aan Goffin en co. om de Belgische tennisliefhebber terug naar de Lotto Arena te lokken.

MEEST RECENT