Campagne waarschuwt vrouwen voor geniepig virus

Ann Van Elsen Foto: Tim De Backer

Fit & Gezond

Campagne waarschuwt vrouwen voor geniepig virus

Print

Bij 2 op 5 vrouwen gaat niet meteen een belletje rinkelen als we het hebben over het Humaan Papillomavirus (HPV). Nochtans is die onwetendheid niet zonder gevaar: het virus kan namelijk baarmoederhalskanker veroorzaken. Met een ludieke campagne wil de Facebookgroep “Women Deserve Better” de kennis over het virus bij vrouwen bijspijkeren. ­­­­

“Draag een vlinderdas, neem een selfie en post de foto op sociale media met de hastag #stopHPV”. Met die actie wil de Facebookgroep “Women deserve better” vrouwen bewust maken van de gevaren van HPV. Ann Van Elsen en de Waalse tv-presentatrice Julie Taton, beide het gezicht van de campagne, namen het voortouw en postten hun foto’s met vlinderstrikje op sociale media.

Infectie

HPV, een groep virussen dat in meer dan honderd verschillende varianten kan voorkomen, is enorm besmettelijk. Maar liefst 80 procent van de seksueel actieve vrouwen komen er één of meerdere malen in aanraking met het virus. Doorgaans slaagt ons lichaam erin om de infectie die HPV veroorzaakte binnen de zes tot achttien maanden in de kiem te smoren. Maar dat is niet altijd het geval: als de infectie overeind blijft, kan het zich ontwikkelen tot baarmoederhalskanker. Regelmatig een uitstrijkje laten nemen bij de gynaecoloog of huisarts wordt dan ook sterk aangeraden.

 

Wearing this ?? to #stophpv ???? #campaign #hpv #hpvvaccine #justyentl

Een foto die is geplaatst door ? j u s t y e n t l (@yentlkeuppens) op

NIET TE MISSEN