Derde meer jobs in Antwerpen in jaar tijd

Yassine Rahou heeft zijn job op de klantendienst van een multinational opgezegd, en zoekt nu naar iets anders. Foto: Dirk Kerstens

Derde meer jobs in Antwerpen in jaar tijd

Print
Antwerpen -

VDAB heeft vorig jaar in de stad Antwerpen 32 procent meer vacatures ontvangen dan het jaar voordien. De heropleving van de arbeidsmarkt in onze regio zet zich steeds verder door.

“Er is meer vertrouwen in de economie, waardoor mensen sneller van job durven veranderen”, zegt Jan Denys, arbeidsmarktspecialist van Randstad. “Als één persoon een nieuwe job aanvaardt, kan dat een hele carrousel in gang zetten. We moeten nu nog afwachten of het herstel van de arbeidsmarkt structureel is, maar ik ben optimistisch.”

Twee groepen profiteren niet van de aantrekkende economie. Zo is de werkloosheid bij jongeren zonder diploma in Antwerpen in een jaar tijd met tien procent gestegen. Al 26,5 procent van de -25-jarigen in Antwerpen die werk zoeken, heeft geen job.

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) zet daarom sinds 2013 onder meer in op het Werk Inlevingstraject bij Jongeren (WIJ). Privéorganisaties kijken in opdracht van de overheid naar de sterke punten van een jongere en begeleiden hem of haar in ongeveer tien maanden naar een job of een opleiding.

Ook bij vijftigplussers in Antwerpen is de werkloosheid in een jaar met meer dan vijf procent gestegen. Dat komt vooral omdat ouderen langer beschikbaar moeten blijven voor de arbeidsmarkt. “Maar ik merk wel dat bedrijven steeds meer vijftigplussers aanwerven”, zegt Jan Denys.