© BELGA

© AFP

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Hoe David Bowie zijn ziekte anderhalf jaar kon stilhouden

Achttien maanden lang voerde de Britse muzikant David Bowie een strijd tegen kanker. Tot aan zijn dood, afgelopen zondag, kon hij zijn ziekte echter geheimhouden voor de buitenwereld. “Niet zo abnormaal”, zegt muziekjournalist Bart Steenhaut.

NADB

"Bowie liet nooit het achterste van zijn tong zien", zegt journalist Bart Steenhaut, die David Bowie destijds zelf heeft geïnterviewd. "Ik heb Mick Rock, die lang Bowies fotograaf is geweest, twee jaar geleden ontmoet en hij heeft toen iets laten vallen over de ziekte van Bowie. Maar hij zei me ook dat er een grote geheimhouding in acht werd genomen."

Steenhaut was dus een van de weinigen die deels op de hoogte was van de gezondheidstoestand van de muzikant. Maar hoe kon Bowie zijn ziekte anderhalf jaar lang stilhouden?

"Vermoedelijk deed hij dat op dezelfde manier als hoe hij met zijn muzikanten werkte. Zij moesten allemaal een soort geheimhoudingsclausule ondertekenen. Zo was een nieuwe plaat altijd een grote verrassing. Ik vermoed dat het geheimhouden van zijn ziekte op dezelfde manier is gebeurd. Hij heeft zijn privéleven altijd heel erg afgeschermd. Er zijn ook niet zo heel veel mensen die echt dicht bij hem stonden. Ik vermoed dat zij het wel wisten, maar voor de rest is hij erin geslaagd alles heel ver van de media te houden."

"Een van de allergrootsten"

Volgens Steenhaut was zijn laatste plaat 'Blackstar' ook een soort afscheid. "Bowie was zo'n controlefreak dat hij zijn eigen dood geregisseerd heeft, blijkt nu", aldus nog de journalist in het VTM Nieuws.

Maar Bowie was voor de journalist voornamelijk "een van de allergrootsten". "Je zult weinig figuren in de muziekwereld vinden die de moderne popmuziek in de laatste zestig jaar zozeer hebben veranderd en beïnvloed als David Bowie", zegt Steenhaut. "Het wordt vaak gezegd bij het overlijden van popmuzikanten, maar dit keer kun je er écht niet omheen: Bowie is een van de allergrootsten. Hij is van het kaliber van Elvis, The Beatles en The Rolling Stones, maar dan wel vernieuwender dan de genoemde popgoden."

"Eén kloterig ding aan Bowie"

Ook muziekjournalist Serge Simonart is erg onder de indruk van het overlijden van David Bowie. "David Bowie was niet alleen met mijlen voorsprong de meest inventieve, getalenteerde, avontuurlijke, kunstzinnige en verrassende popartiest van zijn generatie", zegt Serge Simonart. "Hij was ook een begenadigd schilder, een discrete mecenas die gaf zonder erover te pochen, een oprecht inspirator die jonge artiesten vaak steunde, en iemand die nooit zijn ziel verkocht en altijd het opzoeken van zijn eigen grenzen verkoos boven het uitmelken van zijn commerciële succes."

Simonart leerde de Britse muzikant-kunstenaar ook kennen via interviews. "Ik leerde hem kennen als een hyperintelligente, zeer genereuze gentleman met een superieur gevoel voor humor en een bescheidenheid die nooit valse bescheidenheid was. Hij was totaal niet blasé, ook al had hij er het recht toe."

Toch heeft Simonart ook iets negatiefs te zeggen over Bowie in De Ochtend op Radio 1. "Er was maar één ding kloterig aan David Bowie, en dat is dat hij gerookt heeft. Bowie was een kettingroker. En daar is hij aan gestorven, want roken maakt heel je lichaam kapot", aldus Simonart in het radioprogramma. "Ik wou dat Bowie vroeger gestopt was met roken, want dan hadden we hier niet gestaan."

"Grote meneer"

Voormalig televisiepresentator en dj Zaki (71) zegt dat hij destijds, eind jaren zestig en begin jaren zeventig, meteen bij de eerste albums van Bowie doorhad dat een grote meneer was opgestaan. "Dat was wereldklasse vanaf het eerste moment", zegt Zaki. "En Bowie is zichzelf blijven vernieuwen gedurende zijn hele carrière. Vandaar dat hij ook voortdurend experimenteerde met verschillende personages."

"David Bowie was ook iemand die niet per se op populariteit mikte. Het was alsof hij zich ervoor geneerde. Wel ging hij altijd voor kwaliteit in alles wat hij deed. Bovendien was het in de persoonlijke omgang een echte gentleman, die zich interesseerde voor zijn gesprekspartner en die trouwens een heel goed gevoel voor humor had. Ik heb een hoofdstuk aan Bowie gewijd in het boek dat ik schreef over humor in de muziek."

Ook op Twitter blijft het maandag rouwboodschappen regenen.

Vastgoed

Jobs in de regio