Vlaams Belang viseert 16 “radicale” Antwerpse moskeeën

Van de 51 gekende moskeeën in Antwerpen zouden er minstens zes onmiddellijk gesloten moeten worden omdat ze “openlijk linken hebben” met jihadistische organisaties, terwijl 10 andere onder dagelijkse, permanente controle moeten worden geplaatst. Dat zegt het Vlaams Belang op basis van een eigen onderzoek naar de stand van zaken van het moslimextremisme in de Scheldestad.

gjs

De partij stelt daarnaast onder meer voor om de bezoekers van radicale moskeeën te registreren, het gebruik van het Nederlands in moskeeën te verplichten en een “halaltaks” in te voeren omdat een deel van de opbrengst van die producten naar extremistische Saoedische organisaties zou terugvloeien.

Volgens Antwerps VB-kopstuk Filip Dewinter mag de strijd tegen het moslimextremisme niet beperkt worden tot de focus op (potentiële) terroristen, maar moeten ook de bredere netwerken die “broeidhaarden van jihadisme, salafisme of wahabisme” zijn, opgerold worden. “Iedereen in Antwerpen die iets van dit onderwerp kent, weet om welke moskeeën het gaat, maar men wil ze niet sluiten omdat men denkt dat ze dan onder de radar gaan verdwijnen terwijl we ze nu toch ‘in het oog kunnen houden’“, aldus Dewinter. “De gebeurtenissen van het voorbije jaar hebben echter aangetoond dat die aanpak ronduit gefaald heeft.”

Vlaams Belang viseert vooral de twee Pakistaanse moskeeën Noor-Ul-Haram en Khatim-Al-Anbia, “Balkanmoskee” Es Sabur, moskee Omar, moskee Dar-Al-Hadieth en moskee Bangladeshi Baitul Mukarram. Zij ontvangen volgens de partij regelmatig radicale sprekers, verspreiden “jihad-lectuur” en/of vormen de uitvalsbasis van extremistische organisaties. “Als burgemeester Bart De Wever zegt dat in Antwerpen alles onder controle is, heeft hij het grondig mis”, vindt Dewinter. “Hij laat dan wel zijn licht schijnen over wat er in heel Europa moet gebeuren, maar in Antwerpen - waar hij echt zelf iets kan doen - brengt hij bitter weinig in de praktijk.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER