© EdA

Belgische fietsverkoop blijft stijgen, e-bikes steeds populairder

In 2015 werden in België 450.519 fietsen aan de man of vrouw gebracht via een fietsenzaak, een stijging van 13.970 fietsen tegenover 2014. De Belgische fietsenverkoop groeit dus verder (+3,2 %), weliswaar aan een iets trager tempo dan een jaar eerder, waar nog een stijging van 7,5% werd genoteerd. Dat blijkt een fietsenquête die de organisatoren van de Belgische fietsbeurs Velofollies voor een derde keer lieten uitvoeren, deze keer bij 1.479 fietshandelaars.

De stijging is vooral te danken aan de verkoopstijging van damesfietsen en de blijvende interesse in de elektrische fietsen, dit veelal ook in combinatie met elkaar.

Van het totaal aantal verkochte fietsen in 2015 waren het 57,7% damesfietsen die de deur uitrolden en 42,3% herenmodellen die een nieuwe eigenaar wisten te overtuigen. De stijging van het aantal damesfietsen is vooral terug te vinden in het recreatieve segment (stads- en elektrische fietsen), met een uitschieter wat e-bikes betreft. De elektrische fiets zorgt voor 58,2% van de toename in het damesfietssegment. Bij de heren is het aantal verkochte fietsen dan weer evenwichtiger verdeeld tussen het recreatieve segment en de sportieve fietsen.

E-bikes

Ondanks de lichte prijsstijging blijven e-bikes bijzonder populair. Qua aantal verkochte fietsen in het afgelopen jaar haalt de e-bike de stadsfiets nipt in. Met een aandeel van 31,4% van het totaal aantal verkochte fietsen neemt de e-bike net géén derde van de omzet in. Dat is mede te danken aan de grotere actieradius van de nieuwe generatie batterijen. De stadsfiets is mooi tweede met 30,7%, achterna gereden door de racefiets, die voor 11,8% zorgt. Kinderfietsen (11,6%), MTB’s (11,2%), plooi- en ligfietsen (1,8%) en BMX bikes (1,6%) vervolledigen het rijtje.

Opvallend ook is dat de kopers van een elektrische fiets steeds jeugdiger worden. Vandaag de dag is een derde van de Belgische “e-bikers” jonger dan 50 jaar en is 8,3% zelfs de kaap van de 40 nog niet voorbij.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio