© © VRT

Zaak-Jonathan Jacob - OM vordert bevestiging van celstraffen

Het openbaar ministerie heeft donderdag zes maanden cel met uitstel gevorderd voor de vroegere directeur en de psychiater van Broeders Alexianen en vier maanden cel met uitstel voor de zeven leden van het Bijzondere Bijstandsteam (BBT). De aanklager vroeg met andere woorden de bevestiging van de straffen die de beklaagden in mei bij verstek hadden gekregen.

Substituut-procureur-generaal Alexandra Van Kelst hield het donderdag bijzonder kort. Ze was absoluut niet te spreken over de houding van de verdediging tijdens het eerste proces. “Op die manier verstek laten gaan, is geen manier van verdedigen. Er werd misbruik gemaakt van de procedure om een derde aanleg te creëren.”

Wat haar betreft is het proces al gevoerd in mei en daarom zag ze ook geen reden om haar uitvoerige vordering van toen nogmaals te herhalen. Het enige waar ze wel op in ging, was de herkwalificatie die de rechtbank doorvoerde met betrekking tot de leden van het BBT.

“Bewuste keuze”

Zij worden vervolgd voor het toebrengen van opzettelijke slagen en verwondingen met ongewild de dood van Jonathan Jacob tot gevolg. De rechtbank maakte daar in zijn eerste vonnis “onopzettelijke doding” van.

“Ik ben het daar niet mee eens. De manier waarop de BBT’ers de cel van Jonathan binnenvlogen, was op voorhand besproken. Het was een bewuste keuze om hem vast te grijpen en vuistslagen toe te dienen en daarom gaat het hier dus niet over een onvoorzichtigheid, maar om een opzettelijke daad”, zei Van Kelst.

Ze vroeg de rechtbank dan ook om de oorspronkelijke tenlastelegging te behouden. Voor haar uiteenzetting waren ook al de burgerlijke partijen aan het woord gekomen.

“Mijn vader slaapt al jaren niet meer”

De vader, de zussen en de broer van Jonathan Jacob lanceerden een emotionele oproep aan de beklaagden om toe te geven dat ze die dag in de fout waren gegaan. “Dat is het enige wat we willen. Dan kunnen we eindelijk aan de verwerking beginnen. Ik ben anders bang dat mijn ouders ziek gaan worden van de stress. Mijn vader slaapt al jaren niet meer”, las één van de zussen voor uit een briefje. De familie hoopt dat de juridische procedures geen jaren meer blijven aanslepen.

MEER OVER Jonathan Jacob

Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio