DAKAR. Colsoul: “Opnieuw door de modder ploeteren”

Foto: EPA

DAKAR. Colsoul: “Opnieuw door de modder ploeteren”

Print

Tom Colsoul en zijn Nederlandse rijder Bernhard ten Brinke (Toyota) eindigden dinsdag op de achtste plaats in de derde etappe van de Dakar bij de wagens. In de stand klommen ze op naar de zevende plaats, op 8:42 van de Franse etappewinnaar Sébastien Loeb (Peugeot).

“De rit van vandaag is samen te vatten in één zin. Het regende vanaf het begin en ik heb 70 km naar de kont van een Peugeot zitten staren”, aldus Colsoul. “Onderweg naar de start vernamen we dat het na 100 km zou beginnen regenen, maar dat klopte niet. Vanaf de eerste meter was het prijs. Bij momenten was de regen zeer hevig, waardoor we op sommige plaatsen opnieuw door de modder moesten ploeteren. De rit was een constante mix van modder, droge omstandigheden en dan weer regen. Zoiets is niet bevorderlijk voor het ritme.”

“Uiteindelijk verliezen we niet zoveel tijd en mogen we tevreden zijn”, vervolgde Colsoul. “Op weg naar het bivak blijft het regenen. Woensdag klimmen we naar een hoogte van 4000 m en is er ‘s avonds geen assistentie. Als het zo blijft regenen, dan kunnen de volgende dagen wel eens heel cruciaal worden. Vooral donderdag in Bolivia, waar veel graspistes zijn en de regen alle sporen doet verdwijnen. Dat wordt heel tricky op vlak van navigatie. De zeges van Loeb verrassen me niet. Hij is de beste rijder ter wereld. Peugeot verrast me dan weer wel. Dit is niet hun terrein en toch winnen ze. Dat is beangstigend.”

Jean-Marc Fortin zag dinsdag vier Toyota’s in de top 10 eindigen. In de stand staan er evenveel in de top 10. “Peugeot heeft me ook vandaag verrast”, aldus Fortin. “Loeb was vandaag bijzonder sterk. De groep rijders na hem zijn dan weer aan elkaar gewaagd. Het wordt een bijzonder interessante en open Dakar. Nu pronostikeren wie gaat winnen, is onmogelijk. Voor mij blijven er nog een tiental kandidaten voor de eindwinst over. Eén daarvan is Giniel de Villiers (Toyota), die mooi op de tweede plaats staat. Met Poulter, Ten Brinke en Vasilyev staan er drie wagens van mijn team dicht bij elkaar. Het weer zal de ganse week nog een bepalende rol spelen. Ook nu regent het nog en de lucht ziet er echt dreigend uit. Het zal straks ongetwijfeld weer onweren en stormen en dat zal ook zijn invloed hebben op de marathonetappe van woensdag. In het bivak is er morgenavond geen assistentie toegelaten. Het komt erop aan om te doseren en het tactisch aan te pakken.”

Meer sportnieuws