“Facebook liet Android-app bewust crashen”

Foto: AFP

“Facebook liet Android-app bewust crashen”

Print

Facebook zou bewust een aantal fouten in zijn Android-app gestopt hebben om die te laten crashen. Het sociale netwerk deed dat om te onderzoeken hoe trouw zijn Android-publiek was.

Dat hebben anonieme Facebook-medewerkers gezegd aan technologiesite The Information. Het sociale netwerk stelde het geduld van een aantal van zijn Android-gebruikers zwaar op de proef door bewust crashes te veroorzaken, over een langere periode. Facebook wou daarmee onderzoeken waar voor gebruikers de drempel ligt om definitief af te haken.

Die grens werd vreemd genoeg nooit bereikt. ‘Mensen bleven maar terugkomen’ schrijft The Information. ‘Zelfs op momenten dat de Facebook-app ettelijke uren dienst weigerde, schakelden mensen gewoon over op de mobiele site’.

Facebook zou met dit bizarre experiment, dat enkele jaren geleden plaatsvond, zijn onafhankelijkheid van Google willen toetsen. De twee bedrijven bekampen elkaar onder andere op de advertentiemarkt, maar voor de werking en verspreiding van zijn Android-app ligt het lot van Facebook helemaal in handen van Google. Als er ooit een groot conflict zou zijn tussen de twee waarbij Google beslist om Facebook te weren uit zijn Play Store, wil Facebook zijn Android-gebruikers niet in de steek laten.

Het is niet de eerste keer dat Facebook gecontesteerde tests met echte gebruikers uitvoert. In 2014 belandde het sociale netwerk in woelig water omdat het psychologische experimenten deed. Bepaalde ‘emotionele’ woorden en posts werden in het nieuwsoverzicht weggelaten om te zien welke impact dat zou hebben op de statussen en likes van de getroffen gebruikers. Facebook verontschuldigde zich uiteindelijk voor de slechte communicatie rond het experiment. Op dit verhaal van de bewust crashende app geeft het bedrijf voorlopig geen commentaar.

Nu in het nieuws