De Croo: “Engagement van Guinese overheid om resultaten te krijgen”

Foto: © VRT - 2010

De Croo: “Engagement van Guinese overheid om resultaten te krijgen”

Print

“Na ruim een jaar op ontwikkelingssamenwerking heb ik onder meer onthouden dat een overheid zich moet engageren om resultaten te bereiken”, zei minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo na twee dagen in Guinee, een van de nieuwe partnerlanden van de Belgische samenwerking. “Dat engagement is er in Guinee. Tot op het niveau van de president hebben we kunnen horen dat er een wil is om de zaken aan te pakken.”

Maandag al werd een opstartovereenkomst voor de periode 2016-2017 getekend, voor een bedrag van 15 miljoen euro. “Met onze investeringen in dit land willen we het lot van de hele bevolking verbeteren”, zei de vicepremier.

Dat het land eind december ebolavrij verklaard werd door de WHO, wordt in heel Guinee beschouwd als een nieuw begin. “Er is bijzonder veel honger bij de overheid om de zaken aan te pakken”, aldus De Croo. “Maar er zijn ook veel verwachtingen van onze kant. Positief is dus wel dat we een president én ministers zien die de koe bij de horens willen vatten.”

“Dat we de president twee keer mochten ontmoeten, is uitzonderlijk”, vult staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem aan. “Op die manier zijn de beslissingsnemers rechtstreeks geïnformeerd, wat geholpen heeft om dinsdagnamiddag een contract af te sluiten tussen de Antwerpse haven en die van Conakry. Antwerpen stuurt veertig medewerkers om de haven van Conakry te adviseren. Zo hebben we al een voet tussen de deur.”

Dinsdagavond reisde de veertigkoppige Belgische delegatie met een uit Brussel overgekomen vliegtuig van Defensie door naar Burkina Faso, een ander nieuw partnerland. De missie reisde van Brussel naar Guinee met een vlucht van Brussels Airlines, en keert zo ook terug. “Eerst en vooral zijn er geen lijnvluchten tussen Conakry en Ouagadougou, maar de maatschappij wilde ook een statement maken omdat zij het land nu eenmaal uit het internationaal isolement gehouden hebben”, klinkt het op het kabinet-De Croo.

Nu in het nieuws