Stopzetting Flandriaboten: “Stuk Antwerpse geschiedenis dreigt te verdwijnen”

Foto: FRBE

Stopzetting Flandriaboten: “Stuk Antwerpse geschiedenis dreigt te verdwijnen”

Print
Antwerpen -

Antwerps schepen van Toerisme Koen Kennis (N-VA) betreurt dat Studio 100 na het komende toeristische seizoen stopt met de exploitatie van de legendarische Flandriaboten, maar heeft begrip voor de beslissing omdat het project niet winstgevend kon worden gemaakt.

“De rondvaarten zijn al jaren aan het slabakken en de overname van de concessie door Studio 100 heeft dat jammer genoeg niet kunnen omkeren”, stelt hij. “Het is nu afwachten of er geïnteresseerden zullen opduiken voor een nieuwe overname, zo niet dreigt een prachtig stuk Antwerpse geschiedenis te verdwijnen.”

Kennis had naar eigen zeggen al signalen opgevangen dat Studio 100 zou stoppen met de exploitatie van de boten, die eigendom zijn van het bedrijf Brabo. “Nochtans trokken ze toch heel wat bezoekers, maar er zijn natuurlijk ook hoge kosten aan verbonden: het gaat hier per slot van rekening om vaartuigen die ik al kende toen ik zelf nog kind was”, zegt hij. “Voorts lijkt het erop dat de vrijetijdsbesteding veranderd is: mensen zijn op zoek naar snellere impulsen dan die die je krijgt op een rustige rondvaart op de Schelde. Als de boten hier zouden verdwijnen, zou dat jammer zijn, want heel wat mensen van Antwerpen en daarbuiten hebben er mooie herinneringen aan van schoolreizen door de haven of uitstapjes met de ouders naar Zeeland.”

Het Antwerpse stadsbestuur hoopt dat er toch nog partijen bij de eigenaar zullen aankloppen met nieuwe ideeën om de boten te gebruiken. “Maar als stad kunnen we daar slechts een beperkte rol in spelen: het kan niet de bedoeling zijn dat we dergelijke toeristische attracties zelf gaan uitbaten”, stelt Kennis.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio