Schauvliege wil debat over vaste verdeelsleutel voor klimaatinspanningen

Foto: BELGA

Schauvliege wil debat over vaste verdeelsleutel voor klimaatinspanningen

Print

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) wil nadenken of er geen vaste verdeelsleutel kan komen voor de verdeling van de klimaatinspanningen tussen de verschillende overheden van ons land.

Na zes jaar onderhandelen sloten de federale regering en de gewestregeringen begin december een akkoord over de verdeling van de klimaatinspanningen voor de periode tot 2020. Het akkoord werd gesloten toen de klimaattop in Parijs, waar later een internationaal akkoord over nieuwe inspanningen na 2020 werd gesloten, al bezig was.

Ook over het nieuwe klimaatakkoord zal een intra-Belgisch akkoord gesloten moeten worden, al is dat niet voor meteen. De Europese Commissie komt in het voorjaar met een voorstel over de verdeling van de doelstellingen over de verschillende lidstaten.

Schauvliege pleit ervoor om na te denken over een vaste verdeelsleutel voor intra-Belgische afsprakken. ‘Misschien moeten wij dat debat eens opstarten binnen België, om te kijken of we daar geen vaste verdeelsleutel op kunnen kleven, zodat we in de toekomst niet telkens helemaal opnieuw moeten beginnen en niet telkens weer die moeizame onderhandelingen moeten doorlopen’, zei de minister in de bevoegde commissie van het Vlaams Parlement, na een vraag van Robrecht Bothuyne (CD&V).

Nu in het nieuws