Francken: “Implosie van asielaanvragen Irakezen”

Foto: BELGA

Francken: “Implosie van asielaanvragen Irakezen”

Print

In 2015 is het aantal Irakezen die met de hulp van de Belgische overheid vrijwillig naar hun thuisland terugkeerden nagenoeg vertwintigvoudigd. Tegelijk zakte het aantal Iraakse asielaanvragen in drie maanden tijd met 85 procent. Dat meldt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken dinsdag. Hij verwijst naar de informatiecampagnes die hij onder meer via Facebook voerde en de beslissingsstop van jonge mannen uit de hoofdstad Bagdad. “De mythes over België werden met woord en daad doorprikt”, stelt hij vast.

In 2015 keerden 1.014 Irakezen met Belgische assistentie vrijwillig terug. Dat is een spectaculaire stijging in vergelijking met de 58 vrijwillige terugkeerders die in 2014 werden opgetekend. Volgens de staatssecretaris is dit te verklaren door de informatiecampagnes die hij gevoerd heeft, zowel via een brief aan de Irakezen in de opvangcentra als de Facebook-advertentiecampagne waarin jonge Iraki’s afgeraden werd naar België af te reizen. Vaak draaien de mensensmokkelaars de asielzoekers een rad voor de ogen, stelt Theo Francken. De campagnes moeten de mensen op transparante en correcte manier uitleggen hoe de procedures in België verlopen en welke opvang - sober, bed-bad-brood - zij krijgen.

Daarnaast was er ook de beslissing van het Commissariaat-Generaal voor Vluchtelingen en Staatlozen om vanaf 3 september een beslissingsstop in te voeren. In de zomer was er plots een enorme toevloed van Iraakse asielzoekers (van 376 in juni tot 2.198 in september). Vanaf 14 oktober kregen asielzoekers ook niet langer automatische een subsidiaire bescherming enkel en alleen omdat ze afkomstig zijn uit Bagdad. Francken wijst erop dat mensensmokkelaars asielzoekers vaak een rad voor de ogen draaien. In december daalde het aantal aanvragen terug naar 335, een daling met 85 procent.

“Onze informatiecampagnes hebben een belangrijke rol gespeeld, maar retoriek alleen volstaat niet om de perceptie van ons land als El Dorado te doorbreken. Woorden moeten gevolgd worden door daden. Dat hebben we ook gedaan. In plaats van een eigen sociale woning en financiële uitkering, die hen door smokkelaars was beloofd, kregen de Iraakse asielzoekers slechts bed, bad en brood in gemeenschappelijke voorzieningen. We hebben de mythes die over ons land de ronde deden doorprikt met woord én daad. Dat is het geheim achter dit succes”, besluit Francken.

Nu in het nieuws